AB Komisyonu bugün 10 Mart'ta yayınlanan bir basın açıklamasında, bu anlaşmanın Frontex'in Ukrayna sınırındaki mevcut durumu yönetmeleri için Moldova sınır muhafızlarını desteklemesine izin vereceğini duyurdu.

Komisyon'a göre, Ukrayna'daki savaştan kaçan 250.000'den fazla kişi Moldova'ya gitti.

Aynı durum, Moldova sınır muhafızlarının savaştan kaçan çok sayıda insan ve sınırın aktif bir savaş bölgesi ile bölünmesi nedeniyle zorluklarla karşı karşıya olduğuna da işaret ediyor.

Açıklamada, "Bu anlaşma, özellikle Moldova makamlarının bu zorluklara yanıt vermeleri için kayıt ve sınır kontrolleri de dahil olmak üzere sınır yönetimi görevlerini yürütmek üzere Frontex ekiplerinin görevlendirilmesine izin verecek" denildi.

AB Komisyonu, böyle bir statü anlaşmasına varılması halinde, yine 2008 yılında imzalanan bir istihdam anlaşmasına dayalı olarak Frontex ve Moldova arasındaki mevcut işbirliğini güçlendireceğini belirtti.

Statü anlaşması ayrıca Moldova sınırlarının, Romanya'nın yönetimini ve AB'nin dış sınırlarının genel yönetimini de olumlu etkileyecek.

Ayrıca, Frontex tarafından 2 Mart'ta yayınlanan bir basın açıklamasıyla, Ajans İcra Direktörü Fabrice Leggeri, Romanya sınırına 150'den fazla memur ve diğer ekipmanlarla birlikte 45 devriye arabası göndererek Romanya'ya ek destek gönderileceğini açıkladı.

"Frontex, 12 AB Üye Devletinde gerçekleşen ve 62 sınır geçiş noktasını kapsayan AB'nin dış kara sınırında (Terra operasyonu) devam eden kara sınırı operasyonunun bir parçası olarak Romanya'yı zaten destekliyor. Takviye, devam eden operasyonun bir parçası olacak" denildi.

Memurlar, Romanya makamlarına Ukrayna'dan sınırı geçen çok sayıda insanı denetlemede ve aynı zamanda sınır kontrolü ile ilgili diğer işleri yürütmede yardımcı olacaklar.

Frontex ayrıca, Ukrayna ile diğer komşu üye ülkelerle yetkililer ve teçhizat göndererek onlara tam destek sunmak için görüşmeler yürüttüğünü vurguladı.

Bu arada ajans, savaş bölgesinden kaçan ve menşe ülkelerine dönmek isteyen Ukraynalı olmayan vatandaşları desteklemenin yollarını arıyor.

Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasanın yürürlüğe gireceği tarih netleşti Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasanın yürürlüğe gireceği tarih netleşti

Ayrıca, Polonya, Slovakya, Macaristan gibi AB üyesi olan ve Ukrayna ile ortak sınırları olan ülkeler, işgalin başlamasından bu yana ilk iki hafta içinde savaş bölgesinden kaçan iki milyondan fazla kişiye kapılarını açtı.

Editör: İsveç Gündemi