Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından "özel askeri operasyon" olarak onaylanan ve yerel saatle 05.00'te başlayan saldırılar, Avrupa kıtasında büyük yankı uyandırdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, ülkeyi Rus güçlerinden korumaya hazır olan Ukrayna vatandaşlarını öne çıkmaya çağırırken, Ukrayna'nın komşu ülkeleri göçmen akınına hazırlanıyor.

Ukrayna'nın komşu ülkeleri göçmen akını için hazırlanıyor

Ukrayna'daki mevcut durum, AB'ye komşu olan Slovakya, Romanya, Polonya, Macaristan'ı çok sayıda mülteci için hazırlık yapmaya yöneltti.

El Cezire'nin yakın tarihli bir raporuna göre, en kötü senaryoda, yaklaşık beş milyon insan Ukrayna'yı terk edebilir. Ülkenin nüfusu 44.13 milyon.

Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad, ülkenin silahlı kuvvetlerini mülteci akınını yönetmek için hazırladığını vurguladı.

Aynı zamanda, Ukrayna'nın 600 kilometrelik bir sınırı paylaştığı Romanya'daki yetkililer, yarım milyon kadar potansiyel mülteci almaya hazır olduklarını vurguladılar.

Savunma Bakanı Vasile Dincu, "Şu anda buraya büyük bir akın gelmesini beklemiyoruz ama belli olmaz" dedi .

Polonya'daki yetkililer bu haftanın başlarında Ukrayna'nın işgal edilmesi durumunda çeşitli senaryolar için hazırlık yaptı.

Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakan Yardımcısı Maciej Wąsik, ülkenin Ukrayna'dan gelen yaklaşık bir milyon mülteciye hazır olması gerektiğini söyledi.

Guardian'a göre Bakan Polonya radyosuna yaptığı açıklamada, "Bir milyona varan bir nüfus dalgasına hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Macaristan'a gelince, Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó da ülkenin Ukrayna'nın yanında olduğunu, tüm müzakerelere ve müttefik kuvvetlerin koordineli bir yanıtla ilgili kararlara katıldığını duyurdu.

Bu bağlamda, Avrupa Birliği İltica Ajansı (EUAA) da uluslararası koruma ile ilgilenen kişilerin kabulüne destek vermiştir.

"EUAA, Ukrayna'daki silahlı çatışmanın ani bir artışa yol açabileceği herhangi bir senaryoya hazırlıklı olmak için Avrupa Komisyonu, diğer AB Ajansları ve Üye Devletler ile birlikte son haftalarda ve aylarda çok yakın bir şekilde çalışıyor. AB'de uluslararası koruma arayan bireylerde" dedi.

Ukraynalıları Hangi İltica Başvuru Prosedürleri Bekliyor?

Uluslararası koruma başvurusunu doldurmakla ilgilenen tüm Ukraynalılar, bu statüyle ilgili tüm hak ve yükümlülüklerle birlikte yapmaları gerekenler.

Sığınma başvurusunda bulunmayı planlayan Ukraynalılar, sığınma prosedürüne başvuranın anlayacağı bir dilde ayrıntılı bilgi verildiği süre boyunca, sınır veya geçiş alanları da dahil olmak üzere Üye Devletin topraklarında kalmaya hak kazanırlar.

Uluslararası koruma başvurusu yapıldıktan sonra, başvuru sahibinin AB ülkelerinde sığınma talebinde bulunma amacının kayıt altına alınması anlamına gelen, kayıt altına alınması gerekir. Daha sonra AB ülkeleri, ulusal yasalara göre sığınma başvurularını kaydetmekten hangi makamların sorumlu olduğunu göstermelidir.

AB ülkelerindeki yetkili makamlar, başvuru sahiplerinin talebini mümkün olan en kısa sürede sunma fırsatına sahip olmalarını sağlamakla yükümlüdür.

Avrupa İltica Ajansı, "AB ülkeleri, ulusal hukuka göre sığınma başvurularının yapılmasından hangi makamların sorumlu olduğunu belirlemelidir (APD Madde 6(1)). Bununla birlikte, bir kişi başvuruda bulunmaktan kaçınırsa, belirleyici makam prosedürü durdurma kararı alabilir," diye bilirtiyor .

Bununla birlikte, bazı Üye Devletler sığınma başvurusu yapmakla ilgilenen kişiler için ek kurallar belirleyebildikten sonra, kurallar AB ülkelerinde farklılık gösterebilir.

Başvuru sahipleri uluslararası koruma başvurusunda bulunurken bilgilendirilmelidir

Uluslararası koruma başvurusunda bulunduktan sonra, başvuru sahibi en azından aşağıdaki konularda bilgilendirilmelidir:

İzlenecek prosedürler

  • İşlem sırasındaki yükümlülükleri ve hakları
  • Yükümlülüklere uyulmaması ve ilgili makamlarla işbirliği yapılmamasının olası sonuçları
  • Sınav sürecinin zaman çerçevesi
  • Sığınma başvurusunu kanıtlayacak unsurları sunma gerekliliğini yerine getirmek için başvuranın elindeki araçlar
  • Başvurunun açık veya zımnen geri çekilmesinin olası sonuçları.

Uluslararası koruma başvurusunda bulunan bir kişinin kayıt aşamasından sonra talepte bulunması gerektiği anda, başvuru sahibine dilekçeyi nasıl ve nereye vereceği ve başvuruda bulunmamanın sonuçları hakkında ayrıntılı bilgi verilmelidir.

"Adil ve etkili bir sığınma prosedürü sağlamak için başvuru sahiplerine bilgi verilmesi esastır. Başvuru sahipleri, hak ve yükümlülüklerini bilmeli ve taleplerini mümkün olduğunca eksiksiz bir şekilde sunmak ve yükümlülüklerine uymak için prosedürün farklı aşamalarını anlamalıdır".

AB ülkelerinde uluslararası koruma ile ilgilenen Ukraynalıların bilgi sahibi olmaları ve sığınma talebinin aşamalarını anlamaları da önemlidir.

  • Kaydının amacı ve beklenen sonucu
  • Uluslararası koruma prosedüründe gizlilik
  • Sığınma için kayıt prosedürü ücretsizdir
  • Kayıt sürecindeki pratik adımlar
  • Sığınma talebinin incelenmesinden sorumlu Avrupa Birliği ülkesini belirleme prosedürleri
  • Başvuranın durumunu gösteren belge
  • Kayıt ve barınma ayrı ayrı yapılıyorsa, sığınma başvurusunun nasıl ve nereye yapılacağı
  • Kısa bir süre sonra, bir kayıt görüşmesi düzenlenir.

"Prosedür başında bir başvuru sahibinden güvenilir veri toplamak için bir kayıt görüşmesi düzenlenir. Başvuru sahibinin karşılaştığı sığınma prosedürünü temsil eden ilk kişi olabileceğiniz için, işbirliğini geliştirmek, bir güven ortamı oluşturmak ve doğru bilgileri sağlamak için görüşmeye tarafsız bir tavırla yaklaşmanız önemlidir."

AB ülkelerinde sığınma talebinde bulunmayı planlayan Ukrayna vatandaşları, kimliklerini ve uyruklarını belirlemek veya doğrulamak için yetkililere gerekli tüm belgeleri sağlamaya teşvik edilir.

Ajans, "Bu tür belgeler arasında kimlik ve seyahat belgeleri (yani bir kimlik kartı ve/veya pasaport), aile belgeleri (örneğin aile kitapçığı, doğum belgeleri, ölüm belgeleri ve/veya evlilik belgeleri), ikamet ve seyahat rotaları ile ilgili belgeler ve her türlü belgesel kanıt yer alır. İltica talebini destekleyebilecek (örneğin, iddia edilen bir siyasi veya sivil toplum örgütüne üyelik kartı veya tutuklama emri)" şeklinde vurguladı.

Ayrıca, başvuru sahiplerinden orijinal belgelerini teslim etmeleri istenmektedir. İltica başvurusunda bulunan kişinin belgelerinin aslı yoksa ancak kopyaları varsa, orijinal belgenin neden mevcut olmadığını ve başvuranın bu belgelerin kopyalarını nasıl almaya uygun olduğunu söylemesi istenir.

Kayıt ve konaklama aşamasında toplanan biyometrik veriler ise parmak izlerinin yanı sıra fotoğraflar da içeriyor. Ulusal kuruluma bağlı olarak, iris taraması veya ses kaydı dahil olmak üzere ek biyometrik veri türleri toplanabilir.

İltica talebinde bulunduktan sonraki üç günlük bir süre içinde, başvuru sahibine, başvuru sahibinin iltica durumunu gösteren ve Avrupa Birliği ülkesinde kalmalarına izin verildiğini gösteren ücretsiz bir belge veya iltica başvuru kartı verilmelidir. 

Avrupa Birliği'ndeki daha fazla ülke, başvuru süresini belirli bir süre için verir, ardından talepte bulunan kişinin ülkede kalma yetkisi varsa, başvuru süresi yenilenir.

"Müteakip başvuru, başvuru sahibinin başvurusunu açıkça geri çektiği durumlar ve belirleyici makamın bir başvuruyu zımni geri çekmesinin ardından reddettiği durumlar da dahil olmak üzere, önceki bir başvuru hakkında nihai bir karar verildikten sonra yapılan bir başka uluslararası koruma başvurusu anlamına gelir. 28. madde uyarınca"ifadesine yer verildi.

AB ülkelerinde Ukraynalılar tarafından yapılan sığınma başvuru sayısı

Avrupa İltica Destek Ofisi EASO tarafından 2021 yılında elde edilen rakamlara göre, Ukraynalılar tarafından AB ülkelerinde toplam 5 bin 301 ilk kez sığınma başvurusu yapılırken, tekrarlanan başvurular kaydedilmedi.

EASO tarafından yayınlanan rakamlar da 480 Ukraynalının mülteci statüsüne sahip olduğunu, Kasım 2021'de toplam 491'inin ikincil koruma statüsüne sahip olduğunu ve toplam 7 bin 353 olumsuz karar verildiğini ortaya koydu.

EASO verileri ayrıca, 2020 yılında Ukraynalılar tarafından AB ülkelerinde yapılan ilk başvuru sayısının 4 bin 944 olduğunu, 2019 yılında ise Coronavirüs ve yeni suşlarının yayılmasından önce bu sayının 8 bin 91 olduğunu gösteriyor.

2014 yılında AB ülkelerinde Ukraynalılar tarafından ilk kez yapılan başvuru sayısı 13 bin 745 iken, sonraki yıl 2015 yılında ilk kez başvuru sayısı zirveye ulaşmış ve bu yıl içinde iltica yoluyla toplam 19 bin 585 iltica başvurusu kayıt altına alınmıştır.

Editör: İsveç Gündemi