Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında geçen yıl mart ayında Geri Kabul Anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre Yunanistan'a Türkiye'den kaçak yollarla giden mültecileri Türkiye geri alacak. Buna karşılık geri aldığı sayı kadar mülteciyi de yasal yollarla AB ülkelerine gönderecek. Anlaşmanın yürürlüğe girdiği bir yılı aşkın süre içinde AB ülkeleri Türkiye'den sadece 4 bin 884 sığınmacıyı aldı. Alman Rheinische Post Gazetesinde yer alan habere göre 4 bin 884 mültecinin büyük bölümünü Almanya ve Hollanda kabul etti. 

BİRE BİR ANLAŞMASI 

Taraflar arasında imzalanan anlaşmaya göre AB bu yıl içinde Türkiye'ye 3 milyar euro yardım da yapacak. Türkiye'den yasal yollarla gelen mültecilerin bin 768'ini Almanya kabul etti. Hollanda ise bin 29 Suriyeli mülteciyi aldı. Geri kalan mültecilerden 691'ini Fransa, 384'ünü Finlandiya, 279'unu İsveç, 242'isini Belçika, 208'ini İtalya ve 118'ini de İspanya aldı.
Öte yandan Almanya'ya Mayıs ayı içinde de uçakla mültecilerin gönderilmesi bekleniyor. Federal İçişleri Bakanlığı yetkilileri yıl sonuna kadar Almanya'ya ayda ortalama 500 kadar Suriyeli mültecinin Türkiye'den gönderileceğini tahmin ediyor. Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması sayesinde 2015 yılında Avrupa'ya başlayan mülteci akını kontrol altına alınmıştı.

Editör: İsveç Gündemi