AB'yi Keşfedin, her türden 18 yaşındaki gençlere Avrupa'yı gezme, diğer gençlerle yeni dostluklar kurma, farklı kültürleri öğrenme ve Avrupalıları tanıma fırsatı veren Erasmus+ programının bir etkinliğidir.

DiscoverEU için başvurular Mart sonunda bitti. Erasmus+ katılımcısı olan tüm ülkelerden katılımcılar seçildi.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından sağlanan verilere göre, tüm katılımcı ülkeler arasında Türkiye'den gençlerin en fazla başvuruda bulunduğunu gösteriyor.

Ücretsiz seyahat kartı için Türkiye'den toplam 21.560 kişi başvurdu. Ancak, katılım sayısı sınırlı olduğundan ve diğer ülkelerden gelen gençlere de dağıtılması gerektiğinden, Türkiye'den başvuru yapan 1.469 Türk genci kabul edildi.

Etkinliğe göre, seçilen adaylar bu yıl başlayarak, gelecek yıl tamamlanacak geziye programı kapsamında ağırlıklı olarak demiryolu ile seyahat edecekler.

Komisyon, seçilen tüm Türk ve diğer gençlerin 15 Haziran 2023 ile Eylül 2024 tarihleri ​​arasında 30 güne kadar seyahat edebileceklerini açıklıyor. Herkesin katılması şartıyla tek başına veya en fazla dört arkadaşını bir gruba ekleyerek seyahat edebilecekler. Ancak bu katılım sürecinde uygunluk kriterlerini karşılamaları gerekiyor.

Eurostat'a göre, Erasmus+ programıyla ilişkili tüm ülkelerden gençler seçilmiştir ve bazılarının sayısı daha fazladır.

Mart 2023 başvuru turu kapsamında, En fazla ücretsiz seyahat hakkı Alman gençlere verildi. Bu tur için Almanya'dan toplam 6.072 başvuranın onaylandığı belirtildi.

Alman gençleri Fransa (4.919), İtalya (4.341), İspanya (3.458), Polonya (2.767) ve Romanya (1.467) izliyor.

Bu turda, Komisyon toplam 145.657 başvuru kaydetti ve 35.324 başvuru sahibini seçti. Seçilen başvuranların çoğunluğu hala öğrenci (yüzde 70,6) ve yüzde 14,6 gibi daha küçük bir yüzde ise yüksek öğrenime yeni başlayanlardan oluşuyor.

Ayrıca, seçilen başvuranların yüzde 3,9'u mesleki eğitimde ve yüzde 3,6'sı da diğerlerinin yanı sıra eğitime geçici ara vermişler bulunuyor.

Gelecek yıl için başvurmak isteyenler bunu yakında yapabilecekler, ancak resmi tarihler henüz açıklanmadı.

DiscoverEU tarafından sunulan seyahat kartlarından birini kazanabilmek için başvuru sahiplerinin 1 Temmuz 2024 ile 30 Haziran 2025 arasında doğmuş olmaları gerekir. Ayrıca, çevrimiçi başvuru formundaki bilgileri doğru doldurmaları ve aşağıdakilerden birinin yasal vatandaşı olmaları gerekir. AB Üye Devletleri veya Erasmus+ programıyla ilişkili üçüncü ülkelerden biri (İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Türkiye).

Editör: İsveç Gündemi