Normalde insanlar açlığa uzun süre dayanabilirken gebelikte bu süre üçte bir oranında azalmıştır. Nitekim dinimizde de gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar için oruç yükümlülüğü yumuşatılmıştır. Gebeler, hem kendileri hem de taşıdıkları bebekleri için daha fazla miktarda kalori, protein, vitamin ve minerale ihtiyaç duyarlar. Hamilelikte oruç tutmak isteyen anne adaylarının özellikle buna dikkat etmesi,  oruçluyken alınan gıdalarının  hem kendi hem de bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ayarlanması gerekir.
Gebeliğin ilk 3 ayda genelde bulantı ve kusma olması nedeniyle anne adayı yeterince beslenemez. Ayrıca bu dönemde oruç tutmasıyla birlikte özellikle sıvı yetersizliği, hipoglisemi ve ona bağlı bayılma veya halsizlik çok daha belirginleşir.  3. ve 5.aylar arasında daha rahat hamilelik yaşanması nedeniyle oruç için en uygun hamilelik ayları bu dönemdir. Son aylar bebeğin hızlı büyüdüğü ve kilo aldığı dönemlerdir. Bu aylar da  uzun süren açlıklar hem bebeğin az kilo almasına,  hem şeker düşmesine, aşırı sıvı kaybına bağlı olarak bebekte sıkıntı oluşmasına neden olabilir. Bu dönemde özellikle dikkat edilmelidir. Ancak yapılan son çalışmalarda, gebeliğin büyüme ve hızlı büyüme dönemlerinde oruç tutmuş olan annelerin biraz daha düşük ağırlıklı bebekler doğurdukları, fakat bunun istatistiksel bir anlamlılığının olmadığı gösterilmiştir.
Gebelikte oruç tutmayla ilgili bir diğer önemli konu ise anne adayının  farklı hastalıklarının olup olmadığıdır. Anne adayının hamilelikle birlikte şeker hastalığı, hipertansiyon, aşırı kansızlık ve erken doğum tehdidi gibi ek hastalıkları mevcutsa oruç tutmak ciddi sorunları tetikleyebilir. Bu durumda doktoru tarafından oruç tutmasına izin verilmeyebilir.
Oruç tutmak isteyen gebelerimiz için öneriler;
Mutlaka sahura kalkın ve dengeli beslenin.
İftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su için.
Kafeinden uzak durun.
Beslenme kısmında bahsettiğimiz beslenme kurallarına uyun.
Özellikle taze sebze ve meyvelerin tüketilmesine önem verin .
Yumurta, et, tavuk, balık, kurubaklagilleri her gün çeşitlendirerek protein alımını artırın.
Çok şekerli ve yağlı gıdalardan, tatlılardan, kızartmalardan kaçının. Hafif sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin.
Mevsimine uygun meyve (kavun, karpuz, kiraz, kayısı vb) ve sebze (enginar, bakla, semizotu gibi) tüketin.
Gün içinde alınması gereken kalori ihtiyacını iftar ve sahur arasında dağıtın. İftarda hafif gıdalar alın, sindirimi zor yemeklerden uzak durun, iftarın sonrasında bir veya iki öğün daha yemek yiyin ve sahur yapmayı ihmal etmeyin.
 
Gündüz saatlerinde ve sıcak havalarda daha fazla dinlenin, böylece terleme yoluyla sıvı kaybını azaltmış olursunuz.
Oruç tutarken bebek hareketlerinde azalma hissederseniz mutlaka doktorunuza başvurun.
Diyanete göre hamilelikte oruç tutulur mu ?
Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12). Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise hamile ve çocuk emziren anne oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan bayanlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinânî, el-Hidâye, I, 127)
Sonuç olarak gebelik sırasında inancı gereği oruç tutmak isteyen anne adayları kendisini takip eden doktorundan onay aldıktan sonra gerekli  diyet danışmanlığında oruç tutabilirler.

Op. Dr. Zahide KÜÇÜK
Kadın Hastalıkları ve Doğum