DÜNYA

Türkiye'de yatırım yapacaklar bu haberi okumadan karar vermeyin

DOLAR 3 AYIN DİBİNDE Risk iştahındaki artışla birlikte hızlanan para girişi dolarda satışları hızlandırdı. Dolar bugün 2.8859 TL ile 3 ayın en düşük seviyesini gördü.

DÜŞÜŞ HIZLANABİLİR Enflasyon ve cari açık başta olmak üzere makro verilerdeki olumlu seyrin sürmesi ve AB ile ilişkilerin iyileşmesi Türkiye'nin cazibesini artırıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısı kısa vadede yön tayininde etkili olacak. Dolar 2.90 TL'nin altında kapanış yapabilirse, 2.85 TL'ye kadar düşebilir.

ALTIN ZİRVEDEN DÖNDÜ Bu yıla hızlı başlayan ve içeride de gram fiyatı 120 TL ile tarihi zirveyi gören altın, bugün 115.80 liraya kadar geriledi. 200 liraya dayanan çeyrek altın 190'a geriledi.

ECB'NİN KARARI ETKİLİ OLACAK Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün alacağı kararlar altın fiyatlarının yönünü belirleyecek. Önümüzdeki dönemde küresel ekonomide toparlanma sinyali alınabilirse, altının yönü de aşağı olur. Fakat, tersi bir durumda yani küresel resesyon endişeleri güvenilir liman olan altını tekrar cazip yapabilir.

ÇEYREK 200 TL OLUR MU? Küresel ekonomiye ilişkilerin endişelerin tekrar alevlenmesi, güvenilir liman olan altın fiyatlarında ralliye neden olabilir. Bu durumda altının onsu yurt dışında bin 280 doları aşabilir. İçeride ise dolardaki yükselişle birlikte gram fiyatı tekrar 120 liraya, çeyrek altının fiyatı ise 200 liraya ulaşır.

BORSADA İBRE 80 BİN Yabancı yatırımcıların alımlarıyla 78 bini geçerek yaklaşık 4 ayın zirvesine yükselen borsada, kısa vadede kar satışları yaşansa da genel trend yukarı. Endeksin ilk etapta 80 bini geçmesi beklenebilir.

BU İSTATİSTİKE DİKKAT!!! 1986 yılından bu yana faaliyette bulunan borsada, geçen yılı düşüşle kapattı. Ve borsadaki tarihi istatistik şu gerçeği ortaya koyuyor: Borsa tarihinde hiçbir zaman iki yıl üst üste düşmedi. Bu istatistiğin bu yıl da korunması bekleniyor.

FAİZ HALA CAZİP Mİ… Merkez Bankası'nın sıkı duruşu nedeniyle likidite ihtiyacı yaşayan bankalar, mevduat faizleri son üç ayda artırdı. Yıllık mevduat faizi yüzde 10'nun üzerinde bulunuyor. Bazı bankalarda bu oran yüzde 12'ye ulaşıyor. Merkez Bankası'nın gevşeme sinyali vermesi ile birlikte son dönemde likidite koşulları iyileşti. Ayrıca BDDK'nın bazı karşılıkları azaltması bankaların elini rahatlattı. Bu durum önümüzdeki dönemde mevduat ve kredi faizlerinde gerilemeye neden olabilir.

KONUT ALINIR MI? Dün açıklanan rapora göre, Türkiye son bir yılda konut fiyatları en hızlı artan ülke oldu. Konut fiyatları geçen yıl küresel çapta yüzde 3 artarken, Türkiye'de bu artış 18.4 oldu. Önümüzdeki dönemde de faizde düşüşün hızlanması ve iyi projeler konut sektörünü cazip kılabilir.