SAĞLIK

Limon suyu tansiyonu düşürür mü?

Kalp-damar sağlığı açısından doğru bilinen yanlışlar! Yanlış: Kalp hastaları egzersiz yapmamalı

Doğru: Sanılanın aksine kalp hastaları, damarlarının açık olup olmamasına ve kalp yetersizliklerinin derecesine göre egzersiz yapabilirler.

En yararlı kardiyovasküler egzersiz şekli ise hızlı yürüyüş veya yavaş koşu gibi izotonik egzersizlerdir.

Ağırlık kaldırmaya veya vücuda yük bindirmeye yönelik egzersizler ise kardiyovasküler açıdan pek yarar sağlamadığı gibi bazı hastalarda zararlı bile olabiliyor.

Ancak egzersize başlamadan önce mutlaka efor veya egzersiz testi yapılmalı ve hekimin önerilerine uyulmalıdır.

Yanlış: Tereyağı zararsızdır, istediğin kadar yiyebilirsin

Doğru: "Sağlıklı olduğu için yemeklerimde tereyağı kullanıyorum", "ekmeğine bol tereyağı sürmeyi unutma" vb. gibi cümleleri pek çok kişiden duymuşsunuzdur kuşkusuz.

Oysa sanılanın aksine yemek pişirirken veya kahvaltıda tereyağı ile katı yağlar kullanılmamalıdır.

Çünkü besin değerleri yüksek olmalarına rağmen çok yoğun oranda ağır zincirli ve doğmuş yağlar içermeleri nedeniyle bu yağların damar sertliğini artırma olasılığı yüksektir.

Dolayısıyla sık veya aşırı tüketilmeleri kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Yanlış: Çikolata ve kahve kalp ile damarları koruyor

Doğru: Bitter çikolata ve kahvenin kalp damar hastalıkları açısından yararlı olabileceğine ilişkin çalışmalar vardır.

Ancak bunların kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkileri olduğuna yönelik bilimsel olarak yeterli ve güvenilir veriler henüz mevcut değildir.

Üstelik özelikle kalp yetersizliği, kalp damar tıkanıklığı veya ritim bozukluğu olan hastaların aşırı çikolata ve kahve tüketiminden kaçınmaları gerekir.

Çünkü bu besinleri aşırı tüketmek, hastalığın artmasına ve normal seyreden hastalık halinin bozulmasına neden olabilir.

Yanlış: Kalp hastaları yumurta yememeli

Doğru: Bir yumurtada yaklaşık 5-6 gram doğmuş yağ ve özellikle sarı kısmında yüksek oranda protein ve kolesterol bulunur.

Bu yüzden de kalp hastaları yumurta yemekten çekinir.

Ancak toplumdaki yaygın inanışın aksine bu grup hastaların haftada 2-3 yumurta yemelerinde bir sakınca yoktur.

Ancak bu miktardan aşırıya kaçtıkları takdirde kolesterol değerleri yükselebilir.

Bundan dolayı yedikleri yumurta miktarlarına dikkat etmelilerdir.

Yanlış: Balık yağı takviyesi kalp damar hastalıklarından koruyor

Doğru: Omega-3 yağ asitleri içeren diyetler pıhtı oluşumunu azaltıp damarları genişletmek, trigliserid seviyesini düşürmek, ileri kalp yetersizliği olanlarda aritmiyi azaltmak ve kan basıncını düşürmek gibi çok önemli yararlar sağlar.

Amerikan Kalp Cemiyeti beslenmede günde ortalama 1 gram kadar omega yağ asidi alınmasını önerir. Ayrıca tedavi kılavuzlarına göre de haftada 2 kez balık tüketmek gerekir.

Ancak yapılmış olan çalışmalarda, her gün balık yağı takviyesi almanın kalp damar hastalıklarını önlemede belirgin bir yararı olmadığının altı çiziliyor.

Yanlış: Sarımsak ve soğan kalp damar hastalıklarından koruyor

Doğru: Sarımsak, soğan, nar, yaban mersini, marul, mercimek, lahana, kızılcık, çilek, ıspanak ve brokoli gibi birçok meyve ile sebzede bulunan flavonoidlerin sağlıklı bir kişiyi kalp damar hastalıklarından koruduğuna inanılır.

Oysa özellikle flavonoidler olarak bilinen ve sülfür içeren bu bitkisel maddelerin koruyucu etkileri konusunda yeterli veri mevcut değildir.

Bu nedenle ilaç gibi görülüp damar hastalıklarını, kalp krizini veya kalp yetersizliğini azaltmak gibi amaçlarla kullanılmaları henüz tavsiye edilmiyor.

Yanlış: Tansiyon yükselince limon suyu içmeli

Doğru: Halk arasında, tansiyon yükseldiğinde limon veya greyfurt suyu içmenin kan basıncını düşürdüğüne dair yaygın bir inanış vardır.

Oysa yapılan birçok büyük ve detaylı çalışmada, bu meyve sularının direkt olarak tansiyon düşürücü etkileri olduğu gösterilmemiştir.

Sadece limon veya greyfurt suyunun tansiyon düşüren bazı ilaçların etkinliğini artırdığı ortaya konmuştur.