DÜNYA

Bulaşıcı mutasyon: Vakaları yüzde 26 artırdı!

Yeni tip koronavirüsün (COVID-19) mutasyon geçirdiği Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yapılan testlerdeki pozitif oranı yüzde 26'ya yükseldi. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock geçtiğimiz günlerde "Bu yeni tür, oldukça endişe verici. Çünkü daha da bulaşıcı ve daha fazla mutasyona uğramış gibi görünüyor" diye konuşmuştu. Güney Afrika'dan İngiltere'ye gelen 2 kişide, COVID-19 daha da hızlı yayılan '501.V2' adlı başka bir mutasyon türünün tespit edildiği bildirilmişti.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, yeni mutasyon ile ilgili yaptığı açıklamada "Bu yeni tür, oldukça endişe verici. Çünkü daha da bulaşıcı ve yeni türden daha fazla mutasyona uğramış gibi görünüyor" ifadelerini kullanmıştı. Hancock, mutasyonun tespit edildiği kişilerin karantinaya alındığını ve Güney Afrika ile seyahate kısıtlamalar getirildiğini de duyurmuştu.

POZİTİF VAKA SAYISI YÜZDE 26 ARTTI Mutasyonun yaşandığı Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yapılan testlerdeki pozitif oranı yüzde 26'ya yükseldi. Sağlık Bakanlığının verilerine göre, son 24 saatte 411 kişinin hayatını kaybetmesiyle COVID-19'dan ölenlerin sayısı 25 bin 657'ye çıktı.

MUTASYON HAKKINDA NELER BİLİNİYOR? BBC Türkçe'de yer alan habere göre, 501.V2 adı verilen bu tür, İngiltere'de tespit edilen varyantla benzerlikler gösteriyor. Ancak virüsün hücreleri enfekte etmede kullandığı N501Y adı verilen kısmındaki mutasyonlar ayrı ayrı gelişmiş. Imperial College'dan Prof. Neil Ferguson, "Güney Afrika'da meydana gelen mutasyonun şu an için daha kaygı verici olduğunu" belirtti. İngiltere Halk Sağlığı Departmanı'ndan Dr. Susan Hopkins, her iki varyantın "daha bulaşıcı" olduğunu ve Güney Afrika'dan gelen türle ilgili "hala bilgi edinilmekte olduğunu" söyledi.

GÜNEY AFRİKA VARYANTI İNCELEMEYE ALDI Güney Afrika'daki bilim insanları, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile birlikte ülkenin bazı bölgelerinde vaka sayısında hızlı bir artışa yol açan koronavirüsün mutasyona uğramış yeni bir türünü incelemeye aldıklarını duyurmuştu. Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, 501.V2 varyantının virüsün önceki türünün aksine gençleri daha fazla etkilediğini açıkladı. Mkhize, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Bilim insanları, klinik epidemiyolog görünümde değişim olduğuna dair bulgular sunuyor. Özellikle, kronik hastalığı olmayan daha genç hastalarda hastalık oranının arttığına dikkat çekiyorlar" dedi.