GÖÇ

Avrupa'da büyük göçmen krizi

Avrupa'nın göbeğindeki insanlık krizi nasıl başladı, nereye doğru gidiyor? Avrupa yollarında sürünen göçmenler, Almanya'ya kabul edilecekler mi? Almanya gerçekten onlara sahip çıkacak mı? Sabah.com.tr yazarı Taha Dağlı göçmenlerin Avrupa yolculuğunu analiz etti.

NEDEN SON BİR AYDIR AVRUPA'YA BÜYÜK BİR GÖÇ YIĞILMASI OLDU? Suriye'de şiddet süreci 4,5 yıldır devam ediyor özellikle 2011 Haziran'dan itibaren de Türkiye'ye ilk göç dalgası başlamıştı. Bu insanlar yıllardır Türkiye'ye gelirler ve bugün en az 2 milyon Suriyeliyi Türkiye misafir ediyor. Buna karşın Avrupa'daki kriz aslında sadece bugüne ya da bu aya özel değil, Suriyeliler daha önce de Avrupa'yı deniyorlardı ama bugünkü olduğu gibi Macaristan'a kadar bile ulaşmaları çok zordu.

DENİZ YOLU MU YOKSA KARA YOLU MU DAHA ELVERİŞLİ? Denizden Avrupa'ya ulaşmaya çalışanlar Libya'dan İtalya veya İspanya'ya yöneliyorlardı ama botların bir çok kez batırıldığı ya da batmaya terk edildiği bu nedenle de ölümcül faciaların meydana geldiğine defalarca tanık olduk. Şu an yaşanan dramda bir şekilde Türkiye üzerinden Yunanistan'a ulaşan oradan da Avrupa'ya gitmeye çalışanlar var.

SURİYELİLERİ AVRUPA'YA GÖÇE SEVK EDEN NEDEN NEDİR? Daha önce de gidenler çok oldu ama bu kez gerek Avrupa'daki insan hakları örgütlerinin çağrıları gerekse de Suriyelilerin daha güzel şartlarda yaşama umutları onların Avrupa'ya gitmelerinde etken oldu.

SURİYELİLERİ AVRUPA'YA GÖÇE SEVK EDEN NEDEN NEDİR? Daha önce de gidenler çok oldu ama bu kez gerek Avrupa'daki insan hakları örgütlerinin çağrıları gerekse de Suriyelilerin daha güzel şartlarda yaşama umutları onların Avrupa'ya gitmelerinde etken oldu.

AVRUPA'YA GİTMEYE ÇALIŞMAK DAHA MASRAFLI DEĞİL Mİ? Kesinlikle daha masraflı çünkü botlara biniyorlar, insan tacirlerine para kaptırıyorlar, vize, bilet işlemleri gibi bir çok kalemde para ödemek zorundalar ama Avrupa'ya göç edip, iş bulma, orada hayat kurma hayali, Suriyelilerin Avrupa'ya yönelmesindeki en önemli etken.

PEKİ ALMANYA SURİYELİLERİ ALACAK MI? Aslında bir çok Suriyeliye göre Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri, Suriyelilerden iş gücü anlamında faydalanma peşinde bu nedenle Almanya kapıları açtığını, göçmenleri alacağını duyurdu, bu da tabi Suriyelilerde Almanya'ya ulaşma fikrini oluşturdu.

ALMANYA'NIN AMACI SURİYELİLERDEN FAYDALANMAK MI? Konuştuğumuz Suriyeli gazeteciler Almanya'nın sadece genç olan ve çalışma potansiyeli olan Suriyelilere odaklandığını, bu nedenle de Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin yalnızca erkek ve genç nüfusa sığınma hakkı verdiği geri kalan yaşlı, çocuklu kadın ve çocukların ülkelerine girişlerine izin vermediğini vurguluyor.

AVRUPA'NIN SURİYELİLERE BAKIŞINDA İNSANİ UNSURLAR DİKKATE ALINMIYOR MU? Avrupa insani unsurları dikkate alsa Türkiye gibi yapardı ama onlar bu olayı daha çok avantaja çevirme peşinde gibi duruyor. Yani Avrupalılar eğer Suriyelilere yardım edeceklerse, onların iş gücünden faydalanmak niyetindeler. Zaten insani değerler umurlarında olsa haftalardır binlerce insani, oradan oraya koşturup, bu kadar işkence çektirmezlerdi.

HANGİ GÜZERGAHI KULLANIYORLAR? Suriye'den Türkiye üzerinden Yunanistan'a özellikle de Midilli ya da diğer adalara oradan Pire'ye oradan Makedonya'ya, oradan Sırbistan, Macaristan, Avusturya ve Almanya, bu yolu kullanıyorlar.

BU YOLLAR SURİYELİLER İÇİN TEHLİKE ARZ EDİYOR MU? Genelde trenle bir ülkeden diğerine geçiş yapıyorlar, bunun için her ülkeden transit vize alıyorlar ama tren seferleri çoğunlukla iptal ediliyor ve ortaya şöyle bir manzara çıkıyor, rayların üzerinde yürüyen insanlar, tren çalışmadığı için demiryolunda kilometrelerce gidiyorlar, Suriyelilere göre Sırbistan-Macaristan arasındaki demiryolu bir "ölüm yolu", onlar oraya ölüm yolu diyorlar.