Farklı işletmeler, Schengen vizesi veren ülkelerin çoğunun çok sınırlı sayıda randevu aralığına sahip olması nedeniyle faaliyetlerini yürütememekten ve uluslararası pazara katılamamaktan oldukça endişe duyuyor.

Ek olarak, müsait randevu merkezlerinin başvuruları işleme koyması uzun sürüyor veya başvuruları reddediyor.

Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne Türk başvuru sahiplerinin ret oranlarına ilişkin bir rapor sundu.

Rapor, Türk vatandaşlarına yönelik vize reddi sayısının 2014'te yüzde 4'ten 2020'de yüzde 12,7'ye yükseldiğini gösteriyor. Ayrıca raporda, Avrupa Birliği ülkelerinin çok fazla gereksiz belge talep ettiği, vize talebini geri çevirdikleri iddia edildi. Doğrudan başvuru bir güçlük haline geldi ve vize başvuru ücretleri çok yükseldi.

Bazı uygulamalarda Schengen Bölgesi'ndeki devletlerin topraklarına erişimi engellediği gözlemlendi. Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Ziya Altunyaldız'ın sunduğu raporun bir bölümünde , Schengen Bölgesi'ndeki devletlerin Schengen Bilgi Sistemini ortak bir standartta kullanması gerekiyor denildi.

Schengen vize istatistikleri, Türk vatandaşlarının vize başvurularının reddedilme oranının 2020'de kaydedilen yüzde 13,78'den 2021'de yüzde 19'un üzerine çıktığını gösteriyor.

Schengen vizelerinin reddedilmesinin son beş yılda Türk vatandaşlarına yaklaşık 26 milyon avroya mal olduğu, AB ülkelerinin ise burada vakit geçiren Türk vatandaşlarından 315 milyon avronun üzerinde para aldığı tahmin ediliyor.

Veriler, Almanya'nın Türk iş adamları için en yüksek reddetme oranına sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca Almanya'nın vizeleri eskisinden daha yavaş işleme aldığı kaydedildi. Salgın öncesi dönemde Almanya'nın vizeyi işleme koyması yaklaşık on iş günü sürerken, şu anda bu süreç en az 15 iş günü sürüyor.

Almanya'da ret oranı yüksek iken, Fransa'nın çok sınırlı sayıda randevu aldığı açıklandı.

Türkiye'nin ürün ihracatındaki en büyük pazar olan AB ülkelerinin bu uygulamanın kabul edilebilir olmadığı ve ticareti yavaşlattığı belirtiliyor.

Editör: İsveç Gündemi