Özellikle kış aylarında Avrupa genelince büyük bir kriz beklenirken, İsveç'te özellikle elektrik krizi şimdiden hissedilmeye başlandı.

Seçim sürecinde olan İsveç'te hükümeti belirleme noktasında enerjinin ikinci sıraya oturmuş olması ve toplumun artan maliyetlere karşı tepkisinin sandıkta görülmesi de bekleniyor.

Nordpool elektrik borsasına göre, kuzey İsveç'teki elektrik fiyatları Pazartesi günü kilovat saat başına 2 krona yükseliyor.

Bu geçen Cuma gününe göre dört kat daha pahalı olacağı anlamına geliyor.

Elektrik piyasası analisti Magnus Thorstensson, tarihi açıdan çok yüksek olduğunu söyledi.

Nordpool elektrik borsasından alınan verilere göre, kuzey İsveç'teki elektrik fiyatları Pazartesi günü kilovat saat başına 2 krona yükseliyor. Geçen Cuma aynı bölgede fiyat 46 öre idi.

Keskin artışın arkasında ne olduğu henüz bilinmiyor, ancak Magnus Thorstensson, kuvvetli rüzgarların olmamasının belirleyici bir rol oynadığından şüpheleniyor.

"Şu anda kuzeydeki rüzgar gücü çok düşük ve tahminime göre bunun nedeni budur" yorumu yaptı.

Uzman, Gazprom'un Nord Stream 1'i kapatmasının da bir etken olarak altını çizerek: "Her şey bir bileşendir. Şu anda çok fazla risk var, bu yüzden fiyatlar genellikle olduğu kadar inandırıcı değil. Şirketler risk için ücret almaya çalışırlar. Normalde 70 avroya mal olan şey, Kuzey Akım ve Putin için 140 avro isteniyor" ifadeleri kullandı.

Enerji krizinde Avrupa genelinde Rusya hedef gösterilirken, Putin bu hedefin odağında yer alıyor.

Elektrik borsasındaki fiyat ertesi gün için belirlenir ve ancak o zaman durumun daha da kötüleşip kötüleşmeyeceğini tahmin etmek mümkün olur.

"Sonuçları alacağız"

Uzman, "Nereye varacağımızı söylemek imkansız. Sonuçları yarın finans piyasası açıldığında alacağız" dedi.

İsveç'in güney kesimlerinde de fiyatların artacağı endişesi vardı, ancak fiyat artışı gerçekleşmemiş görünüyor.

İsveç'in güney kısımlarını kapsayan elektrik bölgeleri 3 ve 4'te, elektrik fiyatı kilovat saat başına 3,96 krondur. 

TT, elektrik alanı 4'teki Cuma fiyatından bir miktar düşük ve elektrik alanı 3'teki fiyattan biraz daha yüksek olduğunu yazdı.

Editör: İsveç Gündemi