Pazartesi günü, Rusya ile Avrupa arasında uzanan Nord Stream 1 ve 2 gaz boru hatlarının olası sabotajlara maruz kaldığına dair haberler geldi.

Yeni günde Avrupa'da gaz fiyatları yükselmeye başladı, öte yandan son zamanlarda dalgalı bir piyasası olan elektrik fiyatlarına bu olayın bir etkisi olup olmayacağı merak edilmeye başlandı.

Handelsbanken emtia analisti Christian Kopfer, gaz akışıyla ilgili endişelerin fiyatlarda hareketliliğe katkıda bulunmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Nord Stream 2 gaz boru hattında sızıntılar tespit edildikten birkaç saat sonra, kardeş boru hattı Nord Stream 1'de de basınçta bir düşüş olduğu haberi geldi. Sızıntı Baltık Denizi'ne dökülüyor.

Hasarın arkasında ne olduğu hala belirsiz, ancak uzmanlar sabotaj olabileceğini düşünüyor.

"Sınırlı etki"

Salı günü, Avrupa'da gaz fiyatı yüzde 3'ten fazla artmaya başladı. Buna rağmen, Handelsbanken'in analisti Christian Kopfer, Kuzey Akım boru hatlarını çevreleyen olayların gelişimiyle ilgili endişelerden dolayı fiyat artışının gerçekte ne kadar olduğuna dair herhangi bir sonuca varmak için henüz çok erken olduğuna inanıyor.

"Kuzey Akım 2 hiçbir zaman faaliyete geçmedi ve Eylül ayının başından beri Kuzey Akım 1 üzerinden ticari bir gaz akışı olmadı. Dolayısıyla bu açıdan bakıldığında, Avrupa enerji piyasası üzerindeki doğrudan etki yapması sınırlıdır" dedi.

Bunun yerine, soğuk kış aylarına yaklaşırken Avrupa enerji dengesini çevreleyen devam eden belirsizliğe işaret etti.

Uzman, "Gaz fiyatlarını etkileyen birçok farklı faktör var. Fiyatlamaların önümüzdeki aylarda Avrupa'da enerji dengesinin nasıl olacağı beklentisiyle pek çok ilgisi var. Anladığım kadarıyla, yakın gelecekte Kuzey Akımı boru hatlarında hiçbir şekilde ticari gazın akmayacağına dair net bir bilgi var" ifadeleri kullandı.

Christian Kopfer, Alman hükümetinin sızıntıların arkasında sabotaj olabileceğini düşündüğü yönündeki bilgilerden sonra genel bir endişe olduğuna da dikkat çekti. 

Kopfer, "Bu tür sızıntılar yangın ve patlama riskleri yaratabilir ve bu da yakınlardaki Norveç'ten akan bazı gaz akışları hakkında endişe yaratır. Bu endişe muhtemelen bugün yukarı yönlü hareket eden gaz fiyatlarına katkıda bulunuyor."

Elektrik tüketicileri açısından kısa süreli bir risk görünmüyor

Sonuç olarak, Christian Kopfer, İsveçli elektrik tüketicilerinin bu durumda sızan Kuzey Akım boru hatlarının İsveç elektrik fiyatlarının daha da fırlamasına neden olacağı konusunda endişelenmelerine gerek olmadığına inanmıyor.

"Sıvılaştırılmış doğal gazın Norveç teslimatlarında veya gemi teslimatlarında herhangi bir kesinti olmazsa İsveç'teki fiyatlara önemli bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Şu anda ne zaman, ne kadar rüzgar enerjisinin üretildiğine daha fazla bağımlıyız" dedi.

Buna ek olarak, Avrupa'daki birçok ülke gaz stoklarını artırdı, buna rağmen kışın ne kadar soğuk olacağına ve hanelerin tüketimini ne ölçüde azaltmayı başaracağına yanı sıra enerjinin yoğun kullanıldığı endüstrinin üretimini ne kadar azaltmak zorunda kalacağına bağlı olarak piyasa şekillenecek yorumu yaptı.

Editör: İsveç Gündemi