Merkez Bankası (Riksbank)'nın faiz artışları ile enflasyonun ateşini sördürmeye çalışırken, piyasada meydana gelen ekonomik yavaşlama ve maliyet artışları vatandaşın yükünü ağırlaştırdı. Ancak Riksbank Başkan Yardımcısı Anna Breman'a göre bu kötü gidiş yakında sona erebilir.

İsveç'te sosyal yardım ve destekler ne durumda? İsveç'te sosyal yardım ve destekler ne durumda?

Breman, "Bu haftaki Ekonomibyrån'da büyük yükselişleri geride bıraktık" dedi.

İsveç İstatistik Kurumu'nun (KPIF) önlemine göre, Ekim ayında enflasyon geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,3'e geriledi. Bu, aynı önlemin yüzde 9,7 olduğu Eylül ayına göre bir düşüş oldu. Ancak birkaç ay süren yüksek enflasyon rakamlarının ardından, Riksbank Birinci Başkan Yardımcısı Anna Breman, eğilimin değişmek üzere olduğuna inanıyor. 

Anna Breman enflasyon ile ilgili yaptığı yorumda, ekonomik acendaya göre, "2024 yılına kadar yılın başında enflasyonu yüzde ikiye geri düşebilir" ifadeleri kullandı.
 
"Her şey olabilir"

Breman, iç piyasada alınacak önlemler ve planlamanın enflasyonu düşürmeye yönelik olduğunu vurgularken, aynı zamanda, İsveç'te enflasyonun seyrinde dış dünyada olup bitenlerin önemine de işaret etti.  "Çok endişeli bir dünya, seneye her şey olabilir. Geçen yıl, bunun elektrik fiyatlarını nasıl etkileyebileceğini gördük ve bu da şu anda bir ayda birkaç puan katkıda bulunabilir" dedi.
 
Ulusal iktisatçı Klas Eklund, enflasyon hedefine bu kadar çabuk ulaşılacağından pek emin değil. 

Eklund, "Umarım öyledir ama korkarım biraz daha uzun sürebilir. Ancak önümüzdeki yıl içinde enflasyonun aşağı yönlü hareket edeceğini görebiliriz" yorumunda bulundu. 

"Fiyatlar geri düşmeyecek"

Klas Eklund'a göre enflasyon eski seviyelerine dönecek olsa bile bunun ne anlama geldiğini hatırlamak önemli.

"Enflasyon düştüğünde fiyatların geri çekileceği konusunda genel bir kanı olduğunu düşünüyorum ama öyle değil. Enflasyon düşse bile fiyatların en azından şu anki seviyesinde kalacağını" düşünüyorum dedi. 

Editör: İsveç Gündemi