İsveç hükümeti her ne kadar 15 Temmuz'a kadar mecbur kalmadıkça seyahat etmeyin tavsiyesinde bulunsa da bir yasak bulunmuyor.

Uçuşların başlaması daha önceden uçuşlarını planlayanları sevindirecek ancak, bir seyahat edecekler için bir risk bulunuyor. Havacılık sektörünün koronavirüs krizi ile birlikte yaşadığı kayıpları telafi etmek için biletlere ciddi zamlar yapması da tartışılıyor.

Başlangıçta uçuşlar çok temkinli ve belli kurallara bağlı olmak üzere yapılacak. Çoğu uzmana göre endüstrinin kendini toparlaması iki ila üç yıl süreceğini düşünüyor. Ayrıca, bilet fiyatları önemli ölçüde artabilir.

Uçuşların başlasa bile havayolları artık neredeyse her şey korona krizinden sonra trafiğin yeniden değişeceğini gösteriyor. Örneğin, düşük maliyetli Easyjet şirketi 15 Haziran'da uçuşa başlayacak. Yine Avrupa'nın en büyük düşük maliyetli taşıyıcısı Ryanair, yazın sonundan itibaren normal trafiğinin yaklaşık yüzde 40'ını ele almayı hedefliyor.

İsveç'te Türkiye'ye uçuşların büyük pastasını elinde tutan THY, Pegasus ve SunExpress'te tüm uçuş planlamalarını Haziran ayı içinde yapmayı hedefleyerek hazırlıkları tamamlamış ve uçuş için gün sayıyor.

Türkiye'nin dünya çapındaki havayolu Türk Hava Yolları'nın pazardaki yerini korumak için daha hızlı hareket etmeye çalışıyor. Arlanda - Ankara direk uçuşlar ve İstanbul aktarmalı dünyanın birçok ülkelesine uçuş gerçekleştirecek.

Yine Türkiye merkezli Pegasus'ta ekonomik uçuş imkanı sunarak pazardan pay almayı hedeflerken, pazarda önemli payı bulunan ve geçen yıl tarihinin en büyük karına imza atarak rekor kıran SunExpress'te pazardaki önemli aktörlerden biri olarak İsveç'ten İzmir, Antalya ve Konya'ya direk uçuşlar gerçekleştirecek.

Lufthansa havayolları da Frankfurt'taki büyük merkezlerinden çıkmaya başlıyor. Haziran ayı sonuna kadar, şirketin dünya çapında 130'dan fazla varış noktasına uçuşları olacak.

Finnair, özellikle de Asya'ya olan uçuşlarının yüzde 30'uyla Temmuz ayında faaliyete geçecek benzer planlara sahip.

Ayrıca İsveç'ten, örneğin Stockholm, Kopenhag ve Göteborg'dan Lufthansa ile veya Finnair ile Helsinki'ye uçabilen yolcular için yeni fırsatlar sunuyor.

Ancak İskandinavya'da şu anda hala oldukça karamsar bir tablı söz konusu. Norveç'teki bazı bölgesel trafik durumu dışında Norwegian uçuşları durduruldu.

SAS biraz daha iyi durumda ve Stockholm'den günde bir kez Londra'ya uçuyor. Ayrıca Kopenhag, Oslo, Göteborg, Skellefteå, Umeå, Luleå ve Kiruna'ya uçuşlar yapılmaktadır.

SAS'ın diğer iki büyük havalimanı olan Kopenhag ve Oslo'dan daha az trafik var.

SAS basın sözcüsü Freja Annamatz, "Mümkün olan en kısa sürede ve kısıtlamalar kaldırıldığında daha fazla uçmaya başlamak istiyoruz. Ancak şu anda ne kadar hızlı başlanacağına dair bir tahminimiz yok" ifadeleri kullandı.

SAS başkanı Rickard Gustafson, Mayıs ayı başlarında, korona krizinden önceki seviyeye geri dönme durumunun 2022 yılına kadar süreceği konusunda da uyardı.

Bu değerlendirmede yalnız değil. Diğer bazı havayolları da yavaş bir iyileşme bekliyor. Bu, diğerlerinin yanı sıra Emirates, IAG (British Airways ve Iberia) ve Lufthansa için de geçerlidir.

Çünkü Lufthansa Haziran ayında daha fazla uçmaya başlasa da, bu çok küçük bir dönüş. Normal bir yıla kıyasla, yedi Lufthansa uçağından sadece biri kalkıyor.

Seyahat edenler için, maske koruyucuları, sınırlı el bagajı gereksinimleri ve çoğu zaman yemek servisi olmayacak gibi birçok değişiklik beklenmektedir.

IATA'da tüm seyahatin nasıl yapılması gerektiği konusunda yeni önerilerde bulundu. Havaalanında ateş kontrolü ile havalimanındaki insanlar arasında sosyal mesafeler vb.

Uzun vadede IATA, uçacak olan herkes için covid-19 testleri almanın mümkün olacağını ve zaten hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olabilecek yolcular için sertifikalar da umuyor.

Ancak şimdi asıl soru uçmaya olan ilginin gerçekten ne kadar büyük olduğu. IATA, anketlerinin birçok kişinin tekrar uçmaya başlama konusunda beklenti içinde olduğunu ve her şeyden önce uzun mesafe uçuşlarına hazırlandığını gösteriyor.

İsveç'te, hava yolculuğu için bir fiyat karşılaştırma sitesi olan Flygresor, insanlar uçuşlara az ilgi duyuyor. İsveç'te bazı seyahat severlerin birkaç destinasyona baktığı ancak çok düşük olduğu ve sitedeki aramaların yüzde 90'ın üzerinde azaldığı belirtildi.

IATA ayrıca, özellikle büyük ülkelerdeki iç hat uçuşlarının, uçuş tekrar başladıktan sonra uçuş öncesi ve sonrası kontrollerde geçmeleri için uzun bir süreç kendilerini bekliyor. Bununla birlikte, on saatten fazla bir süre boyunca bir uçakta hapsolmaya ve aynı zamanda eve gitmenin zor olacağına dair riskin daha az olması beklenmektedir.

IATA başkanı Alexandre de Juniac yazılı bir yorumda "Uzun mesafeli uçuş üzerindeki etki çok daha ciddi olacak" dedi.

Ayrıca bilet fiyatlarında çarpıcı bir artış olabileceği konusunda da uyardı. Özellikle havayollarının orta koltuğa serbestçe oturma gibi önlemler alması gerekiyorsa.

Yine uçağa çok fazla yolcu binmeyecek ve IATA'nın hesaplamalarına göre, Avrupa'daki havayolları sadece artan maliyetleri karşılamak için fiyatlarını yüzde 50 oranında artırmalı.

Alexandre de Juniac, "Uygun fiyatlı uçak yolculuğu dönemi sona erdi" diyor.

Editör: İsveç Gündemi