SON veriler, Almanya’da yaşayan Türklerin ekonomik, sosyal ve eğitim durumlarının Almanların ve diğer göçmenlerin oldukça gerisinde olduğunu ortaya koydu. Berlin’deki Ekonomi Merkezi ile Federal İstatistik Dairesi’nin raporuna göre Türklerin yüzde 36’sı yoksulluk tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Bu oran tüm göçmenlerde yüzde 24, Almanlarda ise yüzde 15,4.

KİŞİ BAŞI 32 METREKARE

ALMANYA’DA aylık geliri Almanya ortalamasının üstünde olan Türklerin oranı yüzde 26 iken göçmenlerde bu rakam yüzde 41, Almanların yüzde 53. Bir Alman hanesinin aylık ortalama geliri 1730, göçmenlerin 1482, Türklerde ise 1242 euro. Ortalama 1,9 kişiden oluşan bir Alman hanesinde kişi başına 59 metrekare konut alanı düşerken, 3,2 kişiden oluşan Türklerde bu oran 32 metrekare.

EĞİTİM DÜZEYİ DÜŞÜK

RAPORUN bulgularına göre Türklerin eğitim durumu da pek iyi görünmüyor. Bu durum sadece birinci kuşak için değil, aynı zamanda ikinci ve üçüncü kuşak için de ciddi bir sorun oluşturuyor. 17 ile 45 yaşları arasındaki Türklerin yüzde 40’ının en düşük okul olan bir Hauptschule diploması bulunuyor. Okul çağını bitirmişlerin yüzde 51’inin ise bir meslek diploması yok.

SEBEBİ KURUMSAL DIŞLAMA

RAPORU hazırlayan uzmanlar, Türklerin eğitim düzeyindeki düşüklüğü, kurumsal dışlamaya bağlıyor. Frankfurter Allgemeine Gazetesi’nde yayınlanan verilere göre Türk öğrenciler ilkokuldan sonra çoğunlukla meslek ve yüksek öğrenim imkanı oldukça kısıtlı olan orta dereceli okullara gönderiliyor. Ayrıca notları iyi olanlar bile bir meslek öğrenim yeri bulmada zorlanıyor.


Editör: İsveç Gündemi