Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu'nun atanması bazı yabancı finans kuruluşlarını rahatsız etti. İngiliz gazetesi Financial Times, Merkez Bankası'ndaki görev değişikliğine yönelik yayınladığı haberinde “Merkez Bankası’nın başına daha düşük faiz oranları için lobi yapan bir akademisyen getirildi” ifadelerini kullandı.

8,38 SEVİYESİNE KADAR TIRMANIP HIZLA GERİLEDİ

Peş peşe yapılan açıklamaların ardından gece saatlerinde Asya piyasalarında yüzde 16 artışla 8,38 seviyelerine kadar yükselen doların ateşi ise Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın piyasalara yönelik sabah saatlerinde verdiği mesajlar ile söndü. Bakan Elvan'ın serbest piyasa mekanizmasından taviz verilmeyeceğine yönelik mesajı sonrası dolar hızla gerilemeye başladı.

LARSEN: TÜRK LİRASI'NDA POZİSYON ALMAYACAĞIZ

Döviz kurları üzerinden Türkiye'ye yönelik operasyon piyasalara verilen mesajlarla boşa çıkarken bir tehditvari açıklama da İsveç merkezli uluslararası yatırım bankası Nordea’nın küresel strateji şefi Andreas Steno Larsen'dan geldi.

Larsen Twitter’da yaptığı değerlendirmede,“Erdoğan Merkez Bankası’nı yönettiği sürece Türk Lirası’nda hiçbir zaman boğa pozisyonu (iyimser pozisyon) almayacağız” dedi.

LARSEN'E CEVAP BBVA'DAN GELDİ

İspanyol Bankası BBVA , Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanının değişmesinden sonra yaptığı açıklamada Türkiye'ye olan taahhüdünün değişmediğini açıkladı.

Bu hamlenin ardından TL dolar karşısında ciddi değer kaybı yaşadı. BBVA toplam kârının yaklaşık %14'ünü Türkiye'den elde ediyor ve 2020'de Türkiye'deki kârını %11.4 artışla 563 milyon Euro'ya (669.74 milyon dolar) çıkardı.

Şirketin sözcüsü, TL'nin euro karşısında %10 değer kaybetmesinin şirket sermayesinde yalnızca 2 baz puan etkisinin olduğunu söyleyerek, "BBVA'nın Türkiye'ye olan taahhüdü değişmedi" ifadelerini kullandı.

Editör: İsveç Gündemi