Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verileri, Türkiye’de tüketicilerin AB ülkelerinden çok daha az vergi ödediğini gösteriyor. 

Euronews'in aktardığı habere göre, AB ülkelerinde elektrik faturalarının ortalama yüzde 39’u vergiye giderken Türkiye’de bu oran yüzde 19. Doğal gaz faturalarında da benzer durum söz konusu. Avrupa Birliği'nde faturanın yüzde 36’sı vergi ve harçlara giderken bu oran Türkiye’de yüzde 16.

Eurostat Avrupa ülkelerinde elektrik ve doğal gaz fiyatlarının vergisiz ve tüm vergiler dahil olmak üzere nihai birim fiyatını ayrı ayrı açıklıyor. Buna Türkiye de dahil. Bu verilerden her ülkede tüketicilerin ödedikleri elektrik ve doğal gaz faturalarının ne kadarının vergi ve harçlardan oluştuğunu görmek mümkün. Buna göre 2021 yılının ilk yarısında Türkiye’de konutlarda 1 kWh elektrik fiyatı vergiler ve harçlar eklenmeden 0,0672 Euro idi. Vergi, harç ve katkı paylarının dahil olduğu nihai tüketim bedeli ise 0,0834 Euro idi. Bu da Türkiye’de tüketicilerin elektrik faturasına ödedikleri miktarın yüzde 19,4’ünün vergiye gittiğini gösteriyor.

Elektrikte en çok vergi Danimarka ve Almanya'da

Elektrikte en çok vergi Danimarka ve Almanya'da

Elektrik faturasında verginin en çok olduğu ülkeler ise Danimarka ve Almanya. Danimarka’da tüketicilerin ödedikleri faturaların yüzde 64’ü vergi. İkinci sıradaki Almanya'da ise elektrik faturalarının yüzde 51. Bu ülkeleri yüzde 46 ile Portekiz, yüzde 42 ile İspanya, yüzde 41 ile Polonya ve yüzde 40 ile İsveç takip ediyor. AB ülkelerinin ortalaması ise yüzde 39,4.

Editör: İsveç Gündemi