Son dönemde dünyada enerji alanında hayata geçirilen en büyük doğalgaz projelerinden biri olan TANAP, Türkiye’nin enerji arz güvenliğine önemli katkı sağlayacak. Türkiye’de gazın dağıtımının başlayacağı ilk nokta olan Eskişehir Kompresör ve Ölçüm İstasyonu’nda 12 Haziran’da gerçekleştirilecek tarihi projenin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve ilgili ülkelerin enerji bakanlarının katılması bekleniyor.      

Uygulanan yeni proje Türkiye'yi enerji alanında merkez ülke konumuna taşıyacak.

Doğalgaz Türkiye üzerinden Avrupaya taşınıcak.

Azerbaycan'ın Hazar denizindeki Şah Deniz 2 sahasında üretilen doğal gaz Güney Kafkasya Boru hattı üzerinden Gürcistana, Türkiye üzerinden TANAP ve Trans-Adriyatik Boru hattı (TAP) yoluyla Yunanistan, Arnavutluk ve İtalyaya aktarılacak. 

TANAP doğal gaz boru hattı sistemi 19 kilometresi Marmara deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km anahat ile 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde TAP Doğal Gaz Boru Hattına bağlanıyor.

Maliyeti 8,5 milyar dolar olan boru hattı ile yılda taşınıcak 16 milyar metre küp gazın 6 milyarını Türkiye kullanacak. Yeni boru hattı Rus doğal gazına bağımlı olan Avrupa için büyük önem taşıyor. 

Zamiq Şükürov / İsveç Gündemi

Editör: İsveç Gündemi