Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğimizin yurtdışı emeklilik borçlanması yapmak isteyen vatandaşlarımıza yönelik duyurusu aşağıda sunulmuştur.

19 Temmuz 2019 tarihli bir yasa değişikliği ile yurt dışı emeklilik borçlanmasını düzenleyen yasal hükümlerde bazı değişiklikler yapılmıştır. Yeni hükümler 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe konulacaktır.

1 Ağustos 2019 tarihine kadar SGK’ya emeklilik borçlanma başvurularını yapanlar, kendilerine bildirilen borç tutarını, zamanı içinde (3 ay) ödemeleri halinde önceki yasal hükümler çerçevesinde emekli edileceklerdir. Bu tarihe kadar Türkiye’ye şahsen gitme imkanı olmayanlar, gerekli başvuru belgelerini, iadeli taahhütlü postaya verdikleri takdirde, belgenin postaya verildiği tarih Kuruma ibraz tarihi olarak değerlendirilecektir.

Yapılan değişiklikle, emeklilik işlemlerinde geçerli sigortalılık statüsü, tüm başvuru sahipleri için 4 - b (Bağ-Kur) sigorta kolu olacaktır. Bağ – Kur’lu olarak emekli olabilmek için gerekli sigortalılık prim gün sayısı ve emeklilik yaşı, SSK ile emeklilik hükümlerine göre daha yüksek olduğundan emekli olmak için ödenmesi gereken borçlanma miktarı ve emekli olma yaşı da yükselecektir.

Diğer yandan borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarı, başvuru tarihindeki prime esas asgari ve azami günlük kazancın arasında seçilecek tutarın %32’si yerine % 45’ i olarak hesaplanacak, yani 1 Ağustos’tan itibaren günlük asgari borçlanma tutarı 27,29 TL yerine 38,37 TL olacaktır.

Yeni yasa hükümleri yürürlüğe girmeden borçlanma başvurusunu gerçekleştirmek isteyen vatandaşlarımızın, gerekli başvuru belgeleri ile Stokholm Büyükelçiliği binasında bulunan Müşavirliğimize başvurmaları gerekmektedir.

Tarafınıza yurtdışı hizmet belgesi düzenlenmesi için talep ettiğimiz belgeler;

• TC Nüfus Cüzdanı fotokopisi,

• İsveç Emekli Aylıkları Kurumu (Pensionsmyndigheten)/ İsveç Sosyal Sigortalar Kurumu (Försäkringskassan) tarafından hazırlanan ST/4 belgesi,

• İsveç’e geliş tarihinizi gösteren ve İsveç Nüfus ve Vergi İdaresi Kurumundan (Skattverkett) alacağınız (personbevis) ikamet belgesidir.

Halen çalışan ya da yaşlılık aylığı bağlanmış olan vatandaşlarımız Pensionsmyndigheten kurumunu, herhangi bir hastalık ya da erken emeklilik aylığı alanlar ise Försäkringskassan kurumunu telefonla arayarak, ST/4 belgesini talep edebilir. Söz konusu belgenin düzenlenmesi vakit aldığından borçlanma başvurusu yapmak isteyen vatandaşların ivedilikle ST/4 belgesi talep etmelerinde fayda vardır.

Vatandaşlarımız 1 Ağustos 2019 tarihine kadar bilgi ve randevu almak üzere gün boyu Müşavirlik telefonlarımızı (08 660 35 50) arayabilir, hizmet belgesi düzenletmek üzere 9:30 – 12:30 ve 14:00 – 17:00 arası (randevulu/randevusuz) şahsen başvuruda bulunabilirler. Müşavirliğimizde yurt dışı emeklilik başvurusu için vatandaşlarımıza gerekli olan gerekli tüm bilgi ve belgeler sağlanacaktır.

Yasal olmayan aracı kurum ve kişilere itibar edilmemesi gerekmektedir.

Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.

Editör: İsveç Gündemi