2 Mayıs’ta İsveç’in Gävle şehrinde atılan imzaların ardından, limanın konteyner, kuru yük ve genel kargo terminallerinin ve kapalı CFS depolarının işletme hakları 10 yıl uzatma opsiyonlu olarak 40 yıllığına Yılport’un oldu. Uluslararası liman işletmecileri arasında yer alan tek Türk şirketi olan Yılport Holding, global büyümesini sürdürüyor.

Gävle Konteyner Terminali’nin %80’ini 2014 yılında satın alan Yılport, 2 Mayıs’ta İsveç’in Gävle şehrinde atılan imzalarla kalan %20’lik hisseyi de almış oldu. Gävle Belediyesi’nin ihalesini birincilikle bitiren Yılport, ayrıca Baltic Sea Gateway terminalini de portföyüne katarak Gävle Limanı’nda tüm işletme haklarını elde etti. Anlaşmaya göre Yılport, Gävle Limanı’nda 30+10 yıl boyunca konteyner, genel kargo, kuru yük, demir yolu, CFS depoları ve istif sahası işletmesini üstlenecek. Yılport, 2025 yılına kadar dünyanın en büyük ilk 10 uluslararası terminal işletmecisi arasına girme hedefiyle Avrupa’da satın almalarını sürdürüyor.

Gävle Limanı, İsveç’in en büyük üçüncü limanı olarak biliniyor. Anlaşma, Yılport’un İskandinav bölgesindeki ikinci uzun vadeli yatırımı olarak dikkat çekiyor. Son dönemde Norveç’teki Oslo Limanı’nı 20+10 yıllığına Yılport portföyüne katan şirket, 2015’te Tertir şirketinin satın alınmasıyla Avrupa’daki liman sayısını üç katına çıkardı. Yılport portföyünün büyük kısmı Avrupa’da yer alıyor.

Yılport, global olarak 7 ülkede toplam 22 terminale sahip. Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, imzanın ardından şunları söyledi: “Yılport Holding olarak, faaliyete başladığımız 2004 yılından beri liman işletmeciliği alanında global büyümemizi sürdürüyoruz. Bugün, uluslararası terminal işletmecileri arasında yer alan tek Türk şirketi olmanın gururunu yaşıyoruz. 2014 yılında %80 hisselerini aldığımız Gävle Konteyner Terminali’nin kalan %20 hissesini de elde etmekten mutluluk duyuyoruz. Ayrıca Gävle Belediyesi’nin ihalesini kazanarak limandaki diğer terminal Baltic Sea Gateways’i de satın aldık. Böylece Gävle Limanı’nın tamamını kullanarak verimliliğimizi ve kârlılığımızı maksimum seviyeye çıkaracağımıza inanıyorum. Yılport’un küresel deneyimini Gävle Limanı’ndaki tüm operasyonlara aktaracağız. Yeni terminalleri bünyemize katarak, 2025’te dünyadaki en büyük ilk 10 uluslararası liman işletmecisi arasına girme hedefimize bir adım daha yaklaştık. Bu hedef için global büyüme faaliyetlerimize devam edeceğiz.”
Editör: İsveç Gündemi