Programın açılış konuşmasını yapan TÜMSİAD Sekreteri Burak Gavgacıoğlu,TÜMSİAD'ın  ulusal insan kaynakları ve eğitim politikalarının geliştirilmesine katkı sağladığını ve  üyelerine ihtiyaçlarına uygun insan kaynaklarının yetiştirilmesi doğrultusunda eğitim ve seminerler düzenlenlediğini belirtti.

TÜMSİAD'ın kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte projeler geliştirdiğini söyleyen Gavgacıoğlu, ''Sektörel sorunlara çözümler üretilmesi doğrultusunda toplantılar düzenler, sektör temsilciler ve yetkili kurum ve kuruluşlarla birlikte çözümler geliştirir. İş adamları arasındaki işbirliği ve ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapar, iş ağları kurulmasına yönelik platformlar oluşturur'' şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen ve kısa bir konuşma yapan TÜMSİAD İsveç Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin,'' Vatanını, milletini, bayrağını seven insanlar olarak, Türkiye’nin dünyada pek çok alanda örnek konumunun pekiştirilmesini sağlayacak olan zenginlik olarak gördüğümüz kültürel çeşitlilikler ile birlikte bizi tek vücut yapan öz  ve manevi değerlerimiz, milli birlik ve dayanışma anlayışımız en temel sosyo-kültürel özelliğimizdir. Veren el olacağız, çocuklarımızı yetiştirerek kobilikten kurtulup büyüyerek İsveç'in geleceğinde bizde varız diyeceğiz'' şeklinde konuştu. 


Son olarak kürsüye gelen Stockholm Ticaret Müşaviri Özgür Çalışkan, sinevizyon eşliğinde Türkiye, İsveç arasında ki ekonomik rakamları grafiklerle anlattı. İsveç'in ihracatının 165 milyar dolar olduğunu belirten Çalışkan, ithalatının da 162 milyar dolar olduğunu belirtti. İsveç'in dünyada ihracat eden ülkeler sıralamasında 30'uncu olduğunu söyleyen çalışkan, ithalat eden ülkeler sıralamasında da 29. sırada olduğunu bildirdi.


Türkiye İsveç arasında ki yatırımlar için hukuki alt yapının hazır olduğunu ve sadece Türk iş adamları için vize almakta sorun bulunduğunu ifade eden Çalışkan, Türkiye'nin, İsveç'e 1990 yılında 80 milyon dolar ihracat yaptığını belirtti. Bu rakamın 2005 yılında 500 milyonu doları bulduğunu kaydeden Çalışkan, şuanda bu rakamın 2 milyar dolara ulaştığını belirtti. İkili ticari ilişkilerin hacminin 3,5 milyar dolar olduğunu söyleyen Çalışkan, Türkiye'nin İsveç'e ihracatının son 10 yılda 5 kat daha arttığını ifade etti.










Editör: İsveç Gündemi