İsveçli uzmanlar borsadaki sert düşüşün sorumlusu olarak ABD başkanı Donald Trump'ı gösterdi.

"Donald Trump'ın bugün aldığımız yarada payı var" denildi.

Stockholm Menkul Kıymetler Borsası'nın OMXS30 endeksi işlem günü başladığında yüzde 5'in üzerinde düştü. Geniş OMXSPI endeksi de yüzde 5,8 düşüş yaşadı.

Sayılar gün boyunca düşmeye devam etti. Saat 14.30 itibariyle borsa yüzde 9 düşerken, ABD Borsası acil freni çekti ve 15 dakika boyunca ticareti durdurdu.

Avrupa Merkez Bankası politika faizlerini düşürmediklerini açıkladıktan sonra satışlar arttı.

Borsayı korku dolu haftalar bekliyor

Bağımsız bir iktisatçı olan Claes Hemberg, önümüzdeki birkaç hafta boyunca kararda bir borsa görebileceğimizi tespit etti.

Çin ve Güney Kore'den korona virüsünün gelişimini kopyalarsak, bu gelişmeyi üç, dört hafta içinde bir şey olarak göreceğiz. Şirketlere yönelik raporların altı hafta uzaklıktaki Nisan ayı sonuna kadar gelmeyeceğini söylüyor.

Şirketlerin endişelere açık olması gerektiğini belirten uzman, direnç göstermek için bir süre daha düşüşlere göğüs germek gerektiğini ifade etti.

Birkaç şirketle konuştum ve çok olumlular diyen uzmana sorular yöneltildi. "Neden bana söylemiyorsunuz o zaman?", Merak ediyorum. Evet, çünkü bilmiyorlar ama hiç kimse gelişimin nasıl olacağını bilmiyor.

Umarım daha fazla şirket bu kötü gidişattan olumsuz etkilenmez. Şuanki kargaşanın nedeni herkesin paniklemiş olmasıyla ilgilidir yorumu yaptı.

Nordnet ekonomisti Frida Bratt, gelişmenin nasıl ilerleyeceğini saf bir tahmin olduğunu söylüyor.

Bu artık virüsün kendisi ile ilgili değil, özellikle petrol fiyatlarının çökmesinden sonra, kargaşa ve ekonomi üzerindeki etkilerin finansal bir krize dönüşüp gelişmeyeceği. Koronanın iş döngüsüne çarpacağını biliyoruz, ancak kargaşa orada sabitlenirse sermaye piyasalarında ne olur sorusuna:

"Donald Trump'ın borcu var"

Bugünün yarışı özel bir şeye mi bağlı?

Evet, Donald Trump'ın bugün aldığımız yarada bir borcu var. Bu gece Avrupa'dan ABD'ye seyahat etmeyi yasakladı ve pazarlar tarafından şiddetle karşı çıkıldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde yayılmayı önlemek için somut ve güçlü önlemlerin alınacağına inanıyorum.

Şimdi Trump, sorunların gerçekte orada olmadığı, ancak enfeksiyonun Avrupa ve Asya'daki bir sorun olduğunu işaret ediyor. Aslında durum böyle değil, şu anda sahip olduğumuz şey, WHO'ya göre, ABD dahil bir pandemi.

Tasarruflarınızı nasıl yapardınız - herhangi bir değişiklik yapıyor musunuz?

Hayır, hiç değişiklik yapmadım. Sadece borsada, emeklilik tasarruflarında ve çocuk tasarruflarında uzun vadeli tasarruflarım var ve orada bırakıp aylık biriktirmeye devam ediyorum. Her şey kırmızı olduğunda zor olsa da, yapman gerektiğini düşünüyorum.

Editör: İsveç Gündemi