Başsavcı Leif Gorts, soruşturmanın 2011 ve 2019 yılları arasını kapsadığını açıkladı.

AFP’ye demeç veren Başsavcı Gortz yeni başlayan soruşturmaya ilişkin “Ericsson’un Irak’ta yolsuzluk yaptığına inanıyoruz. Bu yüzden bir ön soruşturma açmayı gerekli duyduk” dedi.

Dava, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun şubat ayında Ericsson şirketine dair geniş çaplı araştırma yürütmesinin ardından açıldı.

Ericsson’un CEO’su Borje Ekholm medyaya yaptığı açıklamada bazı Ericsson çalışanlarının Irak’ta DEAŞ’ın kontrol ettiği bölgelerde kara yoluyla seyahat edebilmek için rüşvet vermiş olabileceğini söylemişti.

Asya'nın yeni "milyarderler başkenti" Mumbai oldu Asya'nın yeni "milyarderler başkenti" Mumbai oldu

Ekholm’un açıklamalarının ardından şirketin 2011 ve 2019 yılları arasında Irak’taki faaliyetleri hakkında bir soruşturma açıldı.

Ericsson, 2019'da Cibuti, Çin, Vietnam, Endonezya ve Kuveyt'teki yolsuzluk davalarında ABD makamlarına 1 milyar dolar para cezası ödemeyi kabul etti. Yatırımcılar, benzer bir olayın yaşanmasından endişeli.

Ericsson, ABD ve Çin arasındaki jeopolitik gerilimin ışığında, 5G teknolojisi için Çinli Huawei ve Finlandiya şirketi Nokia ile rekabet ediyor.

Dünya çapında yaklaşık 100 bin çalışanı olan şirket, şubat ayından bu yana hisselerinin yaklaşık dörtte birini kaybetti.

Editör: İsveç Gündemi