Yatırım ile ilgili açıklamada: Ön bütçesi 14 milyar SEK olan proje, artan elektrik tüketimini karşılamak ve planlanan yeni rüzgar enerjisini bağlamak için gerekli olduğuna dikkat çekildi.

Kustpaketet olarak adlandırılan 14 milyarlık yatırım, İsveç'in kuzeyinden güneyine bugünkü iletim kapasitesini yaklaşık 7.300 MW'dan 10.000 MW'a çıkaran büyük Nordsyd paketinin bir parçası. Kıyı paketinin bu artışa katkısı yaklaşık 500 MW olacağı belirtildi.

İsveç elektrik şebekesi Kraftsystem departman başkanı Daniel Gustafsson, "Bu yatırımla birçok hedefe ulaşıyoruz" diyerek, Sundsvall, Stockholm, Uppsala ve Mälardalen çevresindeki bölgelerde artan elektrik tüketimini karşılamanın ve kontrol gücünü kuzeyden güneye aktarmanın çok önemli olduğunun altını çizdi.

Şirket açıklamasında şunlara yer verdi

Eski kablolama sistemi değişecek

Yatırım paketinin ardındaki ek gerekçeler, kısmen değiştirilecek ve iyileştirilecek hatların ve istasyonların teknik ömürlerine yatırımların tamamlanması için zamanında ulaşması, kısmen de güney Norrland sahili boyunca rüzgar enerjisinin girdi kapasitesinin artırılmasıdır. Bugün, Svenska kraftnät, SE1 ve SE2 elektrik alanlarında 9.000 MW'a kadar açık deniz rüzgar enerjisi için bağlantı uygulamalarına ve ayrıca bölgedeki kara tabanlı rüzgar enerjisi uygulamalarına sahiptir.

Daniel Gustafsson, Kıyı Paketi'nin uygulanmasıyla birlikte elektrifikasyon ve yeşil geçiş olasılığının yanı sıra bölgede gelecekteki elektrik üretiminin bağlantısını artırıldığını söyledi.

Sahil paketinin içeriği

Kıyı paketinin yaklaşık 300 km uzunluğunda olacak yeni 400 kV çift hattı, eski 400 kV ve 220 kV hatlarının yerini alıyor. Diğer şeylerin yanı sıra, Hällsjö-Söderala, Söderala-Valbo, Stackbo-Valbo, Valbo-Untra, Untra-Horndal ve Ljusdal ile Söderala arasındaki 220 kV hatları ile Hjälta ve Ängsberg arasındaki 400 kV hattı hizmet dışı bırakılacak. Ayrıca iki yeni istasyon inşa ediliyor.

Eski hatların hizmet dışı bırakılmasıyla hizmete giren hat bağlantıları, Sahil Paketi'nde büyük ölçüde yeni hatlar için kullanılacak.

Kıyı Paketi toplamda 28 projeye bölünmüştür.

Kıyı Paketi ön bütçesi 14 milyar SEK ve tahmini inşaat başlangıcı 2023'tür. Hat çalışma şantiyelerinin ve istasyonların 2032-34'te tamamlanması ve tüm projenin "eski hatların hizmetten çıkarılması dahil" 2036'da tamamlanması hedefleniyor.

Kontrol gücü, hava durumuna bağlı elektrik üretimini dengelemek için kullanılır. İsveç'te hidroelektrik tamamen baskın düzenleyici güçtür. Su, barajlarda depolanabilir ve bu nedenle başka hiçbir enerji üretimine benzemeyecek şekilde planlanabilir ve kontrol edilebilir. Kontrol gücü otomatik olarak etkinleştirilebilir ve terazideki değişikliklere tepki verebilir.

Editör: İsveç Gündemi