Su ve kanalizasyon işlemlerini gerçekleştiren VA şirketi yüzde 25 zam yapılacağını duyurdu.

Gıda, elektrik ve yakıt fiyatlarının son zamanlarda keskin bir şekilde artmasının ardından, İsveçliler için bir sonraki kasvetli haber geliyor. TT'nin bildirdiğine göre, birçok belediye  VA şirketi şimdi su ve kanalizasyon fiyatlarını şok edici bir şekilde artırıyor.

Stockholm şehrinde fiyat yüzde 25'e varan oranlarda artıyor. Stockholm Su ve Kanalizasyon'un finans müdürü Karolina Roos, gelecek için yatırımların gerekli olduğunu, aynı zamanda VA şirketlerinin maliyetlerinin arttığını söyleyerek fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Küresel enflasyonun yavaşlamasıyla uluslararası satın alma ve birleşmelerin artması bekleniyor Küresel enflasyonun yavaşlamasıyla uluslararası satın alma ve birleşmelerin artması bekleniyor

TT haber ajansına değerlendirmede bulunan Roos, "Misyonumuz, gereksinimlerin artması ve aynı zamanda maliyetlerimizi karşılamamız gerektiği anlamına geliyor" dedi.

Artış yüzde olarak büyük görünebilir, ancak o kadar da yüksek değil dedi.

Roos, "Bir villa için ayda yaklaşık 100 SEK ve bir daire için 50 SEK olacaktır. Bir villa için çöp toplama 22 SEK artırıldı, ancak gıda atıklarının işlenmesinin ücretsiz olduğu unutulmamalıdır." ifadeleri kullandı.

İsveç genelinde artan fiyatlar

Sanayi kuruluşu Svenskt Vatten, ülke genelindeki VA şirketlerinin fiyatlarını yükseltmek zorunda kalabileceği konusunda uyardı.

Svenskt Vatten stratejisti Erik Karlsson, "Elektrik fiyatı yüksek ve VA şirketlerinin operasyonları da bundan etkileniyor. Aynı zamanda yatırım açısından çok sermaye gerektiren yoğun bir sektör ve faiz oranları yükseldiğinde VA şirketleri için de maliyet artışları olacak" diyerek, fiyatları artırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Su ve kanalizasyon belediyeler tarafından yönetilmektedir. İş kanuna tabidir. Su ve kanalizasyonun maliyet fiyatı üzerinden sağlanması gerektiği anlamına gelir.

İsveç'te bir litre suyun ortalama fiyatı 5 öre'dir. Buna kanalizasyon hizmetleri ve yağmur suyu yönetimi de dahildir.

Ancak belediyeler arasında ücretlerde çok büyük farklar var. Örneğin, VA yönetiminde olan: Tjörn, Nordanstig, Bollebygd ve Norrtälje ülkedeki en pahalı olan belediyelerdir.

Solna, Stockholm, Huddinge ve Halmstad ise açık ara fiyatların en ucuz olduğu belediyelerdir.

Editör: İsveç Gündemi