Bu sektörlerin başında lokal ve global anlamda havacılık ve turizm endüstrisi gelirken, Stockholm ticaret odası tarafından hazırlanan raporda da başkentte koronavirüs salgınından en fazla etkilenen sektörün turizm olduğu açıklandı.

İsveç istatistik kurumundan elde edilerek hazırlanan verilerde, ticaret odası, yılın ikinci çeyreğinde yabancı turistlerin neredeyse şehre hiç gelmediğini belirtti.

Turizmde en ağır darbeyi yüzde 89 ile Stockholm bölgesi aldı. Stockholm'ü Uppsala ve Jämtland yüzde 88 ile takip etti. Norrbotten ve Örebro bölgeleri, 2019'daki görünüme kıyasla yılın ikinci çeyreğinde yabancı turist konaklamada yüzde 84 geriledi.

Stockholm Ticaret Odası baş ekonomisti Stefan Westberg, basın açıklamasında "Farklı bölgeleri karşılaştırdığınızda gerçekten sadece gece siyahının farklı tonları var" diyerek, kaybın iç turizm tarafından telafi edilmediğini belirtti.

Mayıs, Haziran aylarında vaka sayısının yüksek olması ve Dünya Sağlık Örgütü'nün riskli ülkeler listesinde olması, bunun yanı sıra komşu ülkelerin sınırlarını İsveç'e kapatması nedeniyle birçok yabancı turist İsveç'i tatil planından çıkarmaya neden oldu. İç turizm ile açığın kapanabileceğini düşünen yetkililer, İsveçlilerin iç pazarda yeterince katkı sağlamadığını belirtti.

Editör: İsveç Gündemi