Şimdiye kadar ilk kez bir metrekarenin maliyeti 100.000 SEK'in üzerine çıktı.

İsveç Aracılık İstatistikleri analiz müdürü Per-Arne Sandgren, zaten hep yüksek olan fiyatların tarihi bir artış gösterdiğini ifade etti.

Stockholm'ün şehir merkezindeki dairelerin daha pahalı olamayacağını düşünmüş olabilirsiniz.

O zaman yeniden düşünme zamanı.

İsveç Aracılık İstatistikleri'nin Ocak ayı rakamları, başkentte kat mülkiyeti fiyatlarının artmaya devam ettiğini gösteriyor. Bir önceki aya göre artış yüzde 1 oldu. Aynı zamanda ilk kez metrekare başına ortalama fiyat 100.000 kronu aştı. Daha spesifik olarak, merkezi konumdaki bir evin metrekare birim fiyatı 100.674 kron.

Analiz başkanı Per-Arne Sandgren, bu dramatik bir artış değil, ancak ortalama fiyatı belirtmek için başka bir rakam eklememiz gerektiğinde önemli olduğu açık ifadeleri kullandı.

"En yüksek sınıra zaten ulaşıldı"

Schibsted'de tasarruf ekonomisti Sharon Lavie, "Faiz oranları düşük olduğu ve ev sahibi insanlar arasında işsizlik artmadığı sürece, Stockholm'de yükseliş eğilimi devam edebilir" dedi.

Ama şehir merkezlerinin dışında konut talebinin arttığını görüyoruz. Bunun muhtemelen hem yüksek fiyatlardan hem de pandeminin bizi farklı bir şekilde çalıştırmasından kaynaklandığını söylüyor.

Stockholm'ün merkezindeki daireler gerçekten ne kadar pahalı olabilir?

"Evet, aslında, belki en yüksek eşiğine birkaç yıl önce ulaşıldı. Ancak belli ki hala güçlü bir talep var. Gelecekte daha yavaş artabilecek olsa da fiyatların artmaya devam edeceğine inanıyorum" dedi.

Konut piyasası durgun

Stockholm ve Göteborg'un dış bölgelerinde de apartman dairelerinde yüzde 1'lik bir artış kaydedildi. Malmö merkez fiyatları değişmeden devam ediyor.

Konut cephesinde ise fiyatlar Stockholm ve Göteborg'da yüzde 1 arttı. Ancak ülke genelinde konut piyasası arka arkaya üçüncü aydır durgunluk içinde.

Stockholm'deki aracılık firması Bjurfors'un CEO'su Fredrik Kullman, istikrar belirtileri görünüyor.

Birçok ev hala beklenenden daha yüksek bir fiyata satılıyor, ancak teklif primi artık o kadar artmıyor. Bir çalışmada, bunun geçici mi yoksa alıcılar ve satıcılar arasında daha iyi bir denge haline gelmek üzere olup olmadığı görülüyor.

Editör: İsveç Gündemi