10-13 Mart 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuara Stockholm'den 23 kişilik bir heyet gidiyor.

Stockholm Belediyesi yatırım üssü haline getirmek istediği şehri Cannes'te pazarlayacak. Teknolojik yatırım için soğuk iklimin sağlayacağı avantajları ön plana çıkararak tanıtımını yapacak şehrin diğer özellikleri de tanıtılacak. Bunun yanı sıra yatırımcılar için enerji faturalarında indirim ve vergiden belli bir süre muafiyet sağlanması da konuşulanlar arasında.

23 Kişilik heyetle MIPIM'de boy gösterecek Stockholm Belediyesi istediğini alıp öyle dönmek istiyor.

10-13 Mart tarihleri arasında dünya yatırım devlerine kapılarını aralayacak olan fuarda özellikle gayrimenkul ve inşaat yatırımcıları yer alıyor.

Dörtgün boyunca yerel yönetimler, politikacılar ve yatırımcı kuruluşlar, bunun yanı sıra yüzlerce ülkeden inşaat firmaları fuarda yer alacak. Fuarın üstün rekabet gücü ile milyarlarca dolarlık yatırımlar ve hedef pasta birbirini kovalayacak.

Semihhan AYDEMİR / İsveç Gündemi

FUARIN EN FAVORİ ÜLKESİ TÜRKİYE

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul'un uluslararası etkinliklerde daha etkin tanıtılacağını belirterek, "İstanbul'un ilk defa birebir maketini yapıyoruz. Bu maket canlı bir İstanbul görseli olacak. Hareketli, ışık, ses ve görüntü efektleriyle zenginleştirilecek maketimiz, yaşayan İstanbul'un bin 440 dakikasını 5'er dakikalık şovlarla izlettirecek" dedi.

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM 2015 öncesinde Türkiye özel sektörünün fuara yönelik hazırlıklarını kamuoyuyla paylaşan Çağlar, İTO'nun 2015 martında Fransa Cannes’ta düzenlenecek fuar için dev bir kent maketi hazırlattığını söyledi.

İTO'nun Cannes'daki fuar alanında yer alan 300 metrekarelik çadır ve gala yemeğinin ön finansmanını yaptığını dile getiren Çağlar, İTO'nun Türk inşaat ve yapı sektörünün tanıtımına büyük önem verdiğini ifade etti. Çağlar, dev fuarın galasının gelecek yıllarda da Türkiye'nin sponsorluğunda yapılması gerektiğini dile getirdi.

Türk özel sektörünün ancak pratikliğiyle rakiplerinin önüne geçebileceğini savunan Çağlar, hazırlıkları süren tanıtım amaçlı hazırlanan İstanbul maketine ilişkin şu bilgileri aktardı:

"İstanbul'un ilk defa birebir maketini yapıyoruz. Bu sayede, şehrin üç boyutlu küçük bir örneğini çadırımıza taşıyoruz. 8 bin 500 yıllık tarihle birlikte, altyapı ve gayrimenkul alanlarındaki dev projeler de bu makette görülebilecek. Sadece bununla da sınırlı değil tabii. Aynı zamanda bu maket, canlı bir İstanbul görseli olacak. Hareketli ve ışık,  ses ve görüntü efektleriyle zenginleştirilecek maketimiz, gecesiyle, gündüzüyle, boğazda yüzen gemisiyle... Yaşayan İstanbul'un bin 440 dakikasını 5'er dakikalık şovlarla izlettirecek."

Çağlar, İstanbul Valiliği koordinasyonunda hizmet veren howtoistanbul.com internet sitesinin de dünya başkenti kabul edilen İstanbul'u layıkıyla tanıtmaya çalıştığını belirterek, 2023 hedeflerine yürüyen Türkiye'nin nitelikli tanıtıma daha fazla önem vermesi gerektiğinin altını çizdi.

"Bugün İstanbul'a, küresel anlamda değer katmak için büyük bir yola çıkıyoruz"
 
İTO olarak yılda ortalama 100 uluslararası delegasyonu misafir ettiklerini bildiren Çağlar, yabancıların İstanbul'a hayran kaldığını, yatırım yapmaktan çekinmediğini anlattı. 14 milyon nüfuslu İstanbul'un uluslararası platformlarda çok daha iyi tanıtılması gerektiğini yineleyen Çağlar, şöyle konuştu:

"İstanbul'da bugün 40'tan fazla mega boyutta proje var. Sadece yerel yönetim kaynaklarından yapılan yatırım tutarı 30 milyar doları buluyor. Kanal İstanbul Projesi, Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü, Marmaray, Avrasya Tüp Geçiş Projesi, Finans Merkezi Projesi gibi projeler Türkiye'nin sadece ülke içinde değil, aynı zamanda küresel boyutta attığı adımlardır. Bu dev projeler ve diğer yatırımlarla birlikte İstanbul'daki gayrimenkul piyasası olağanüstü bir ivme kazanıyor. Samimiyetle ifade ediyorum... Dünyada başka böyle bir şehir yok. İşte biz bugün İstanbul'a, bu büyük şehre, küresel anlamda bir değer katmak için hep birlikte büyük bir yola çıkıyoruz."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlar, Türk iş dünyasının en eski problemi olan vize sorununa ilişkin ise, "Bize vize uygulamakta ısrar eden ülkeler en sonunda bize uzaktan kumandalı tır yaptıracak gibi görünüyor. Mal için vizeye gerek yok tır için vizeye gerek yok. Sadece şoför için vize gerekiyor" esprisini yaptı.
 
- MIPIM 2015 Fuarı 10-13 Mart 2015'te Cannes'da gerçekleştirilecek
 
Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ise, Türkiye özel sektörünün uluslararası fuarlara daha erken hazırlanması gerektiğini belirterek, ilgili tüm paydaşların MIPIM gibi yatırımcı çekecek etkinliklerde yerini alması gerektiğini söyledi.
Küresel ekonomik kriz sonrası fuarların daha fazla önem kazandığına dikkati çeken Alkaş, şunları kaydetti:

"Eskiden sadece Türkiye değil tüm ülkelerde fuarlara çok ciddi yaklaşılmıyordu. Kokteyller ve gezilebilecek yerlere kaçıyordu iş insanları… Fuar nerede Fransa'da, hemen Monte Carlo'ya gidiyordu insanlar. Ama dünyada kriz çıkınca herkes, tüm ülkeler küresel fuar ve etkinliklere dört elle sarılmaya başladı."

Toplantıda verilen bilgilere göre fuar, önceki yıllarda Türk inşaat ve yapı sektörününe ortalama yüzde 18'lik bir katkı sundu.

Gelecek yıl 10-13 Mart'ta Cannes'da gerçekleştirilecek MIPIM 2015, 19 bin 400 metrekarelik fuar alanında, 93 ülkeden 21 binin üzerinde ziyaretçiye ve 4 bin 500 yatırımcıya ev sahipliği yapacak. Fuar, 26. kez dünyanın gayrimenkul öncülerini bir araya getirecek.
Editör: İsveç Gündemi