Coop market zinciri İsveç genelindeki tüm mağazaları sorun çözülene kadar kapatma kararı aldı. Bugünde kapalı kalacağı belirtilen mağazalarla ilgili sorunun Bilgi teknolojileri (BT) saldırısıyla alakalı olduğu vurgulandı.

Edinilen bilgilere göre, Coop'un tedarikçilerinden birine yapılan ve yazar kasa sisteminin hata vermesine neden olan bir siber saldırı.

Basın iletişimcisi Therese Knapp, satış yapmalarının doğru olmadığını ve insanların ödeme yapmasının sağlıklı olmadığını vurguladı.

Therese Knapp "Müşterilerimizden ücret talep edemiyoruz. Sorun kapsamlı bir dış problemdir. Ama artık bunun neye bağlı olduğunu biliyoruz" ve sorunun çözülmesi için gerekli adımların atıldığını belirtti.

Birçok mağaza kapandı

Cuma akşamı saat 18:30 civarında Coop'un personeli yazar kasaların çökmeye başladığını fark etti. Bir süre sonra hem otomatik ödemeli yazarkasalar hem de personellin kullanımında olan yazarkasalar tamamen devredışı kaldı.

Gece boyunca sorunla ilgili yoğun çalışmaların ardından Cumartesi sabahı ülkede 800'den fazla mağazanın kapalı tutulması yönünde genel bir karar alındı.

Coop'un basın müdürü Helena Esscher, "İnsanların bu sorunu veya çözümünü etkilemekten korktuğunuz için, BT sistemlerini başlatmaktan veya değiştirmekten kaçınmak için bu karar alınmıştır" ifaddeleri kullandı.

Therese Knapp'a göre sorunların ne kadar sürebileceğini bilmek henüz mümkün değil.

"Şu anda bir zaman tahmini yapmıyoruz. Ama çözmek için çok çalışıyoruz ve çözeceğiz" dedi.

Ancak BT saldırısı tüm mağazaları etkilemedi. Värmland bölgesinde bulunan 60 mağazanın açık olduğu bu bölgenin biraz daha farklı yapı kullandığı biliniyor. 

Värmland'daki Stora Coop Bergvik'te çalışan Kent Jansson, "Bizim kendi ağımız, kendi veri ve yazar kasa sistemimiz var" ifadeleri kullandı.

Çalışanlar etkilenebilir

Helena Esscher, sorunun çalışanların hafta sonu mesailerinin etkilenip etkilenmeyeceği, mağazadan mağazaya farklı olabilir dedi.

Coop'un mağazaları tüketici dernekleri tarafından yönetiliyor ve bu sorunu çalışanlarıyla nasıl çözdükleri muhtemelen biraz farklı görünüyor.

Evde kalmaları gerekiyorsa, para alacaklar mı?

"Şuanda durum karışık, normalleştiğinde cevaplamamız gereken bir soru. Şu anda büyük sorunları çözmeye çalıştığımız bir aşamanın ortasındayız" yanıtı verildi.

Cumartesi günü ilerleyen saatlerde, basın iletişimcisi Therese Knapp, kapatılan birkaç mağazanın yeniden açılabileceğini duyurdu. Ancak birçoğu hala kapalı.

Apotek Hjärtat da etkilendi

Gıda zinciri Ica saldırılardan kurtuldu. Ancak, Grubun eczane zinciri Apotek Härtat sorunlar yaşıyor.

Ica grubunun basın görevlisi Edvard Lind, etkilenen birkaç eczane olduğunu söyledi.

"Haritasını çıkarıyoruz ama birkaç eczane var ve hiçbirinin kapanmasına gerek olacağını düşünmüyoruz ve her zamanki gibi açık olacaklar" dedi.

Apotek Hjärtat'te de Coop'un sorunlu mağazaları gibi Visma firması sağlanan sistemler kullanılıyor.

Visma'nın basın sorumlusu Alice Helleday, yaptığı açıklamada yazar kasa tarafının kendilerinin bünyesinde olmadığını ve bu sistem tarafının Extenda Retail şirketine satıldığını söyledi.

Sorunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Editör: İsveç Gündemi