Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden birisi olan Boeing, uçuş sürelerini hatırı sayılır derece kısaltmaya hazırlanıyor. Atlanta Havacılık Konferansı kapsamında gelecek planlarını uçak severlerle ve basınla paylaşan Boeing, ses hızının 5 katına çıkabilen bir uçak geliştirdiğini duyurdu.

Boeing'in üreteceği hipersonik jetler Mach 5 hızına, yani saate 6 bin 276 kilometre hıza ulaşabilecek.

Bir dönemin en hızlı uçağı olan Concorde'un hızının Mach 2 olduğu düşünülürse hipersonik jetlerin seyahat alışkanlıklarımızı nasıl değiştireceği de açık. Yeni modeller ile yolcuların seyahat sürelerinin ciddi oranda azalacağını söylemek mümkün.

Geleneksel uçaklar 30-40 bin feet ortalama yükseklikte seyrederken, Boieng Hypersonic ise 90-95 bin feet yükseklikte seyredecek. 

Boeing'de baş biliminsanı olarak görev yapan Kevin Bowcutt, "İnsanoğlu her zaman daha hızlı gitmek ve eşyaları daha da hızlandırmak istedi" derken, bu yeni uçağın askerşi amaçlar için de kullanılabileceğine dikkat çekti. Ancak Bowcutt, bunun 20-30 yıl zaman alabileceğini söyledi.

32 YOLCU KAPASİTE 

Jet uçaklarının 32 yolcu kapasiteye sahip olduğu bildirildi. Jetlerin hipersonik hıza dayanabilmesi için dış yüzeyde yüksek ısıya dayanıklı malzemeler kullanılması planlanıyor. Atlanta’daki Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ile birlikte yapılan çalışmalarda, jetin tasarım çalışmalarının 6 yıl sürdüğü belirtildi.

8 SAATLİK UÇUŞ 2 SAATE İNECEK

Örneğin bugün Londra ile New York arasındaki bir uçuş 8 saat sürerken Boeing Hypersonic ile bu uçuş süresi 2 saate düşecek. 

Ancak bu alanda çalışmalar yürüten tek firma Boeing değil. 'Concorde'un oğlu' olarak da anılan dünyanın ilk süpersonik özel uçağı AS2'nin test uçuşlarına 2021 yılında başlanacak. Daha önce Fransız-İngiliz ortak yapımı Concorde uçaklarıyla yapılan süpersonik uçuşlar, 2000 yılında yaşanan uçak kazasının ardından iptal edilmişti. 

Editör: İsveç Gündemi