Ancak bu yıl toplum arasında para kullanım model değişti. İstatistikler, ilkbaharda nakit kullanımının önemli ölçüde arttığını gösteriyor.

- Şubat-Mart arasındaki değişim ciddi şekilde farklılık gösteriyor. 

İstatistik İsveç ulusal ekonomisti Tove Åkerrén Ögren, savaşın başlamasından sonra nakit kullanımının yüzde 7,57 artarak 2000 yılından bu yana bir aydaki en büyük artış gösterdiğini söyledi.

24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgali başladı. İlkbaharda, MSB yetkilisi, İsveç halkının savaşın bir sonucu olarak hazırlıklı olma kararlılığını artırdığını gösteren bir anket yayınladı.

Tove Åkerrén Ögren: İlkbaharda olanlar göz önüne alındığında makul bir varsayım, genellikle halk arasında nakit para kullanımı belirsizliğin etkin olduğu zamanlarda kendini gösterir ifadeleri kullandı.

İsveç'te dolaşımdaki nakit miktarı 2000'li yıllarda değişiklik göstermiştir. 2000 yılındaki 82 milyar SEK'e kıyasla, bu yıl Eylül ayında yaklaşık 64 milyar SEK'lik banknot ve madeni para dolaşıma girdi. Nakit kullanımı, 2008 mali kriz döneminde 100 milyar SEK'e ulaştı ve ardından 2017'de 54 milyar SEK'e düştü.

İstatistik İsveç ulusal ekonomisti David Nyman, 2015-2017 döneminde Riksbank'ın kapsamlı bir banknot ve madeni para alışverişi gerçekleştirdiğini ve bunun bu dönemde nakit kullanımındaki düşüşün açıklamasının bir parçası olabileceğini belirtti.

2000-2022 arası dolaşımdaki nakit miktarı, milyon kron

Dolaşımdaki nakit miktarı 2017-2022, milyon kron

Editör: İsveç Gündemi