SAS çalışanları sendikası ile SAS yönetimi arasında yapılan toplu iş sözleşmesinde bir anlaşmaya varılamayınca, kabin personeli greve başladı.

SAS yönetiminin 20 kabin personelini işten çıkarması çalışanları iyice kızdırdı. Bu sabah iş başı yapması gereken 75 kabin personeli greve gidince, ilk etapta 42 sefer iptal edildi. Seferlerin sayısı 3 günde bin’i geçti. Seferler yapılmayınca yolcular havalimanlarında perişan oldu.

SAS yönetimi, bazı kabin personelini işe gelmeye ikna etti ancak, çalışmak isteyen kabin personele grevdeki arkadaşları engel oldu.

SAS basın sözcüsü Trine Kromann-Mikkelsen “Yolcularımızın havalimanında kalmaları bizi üzdü. Ayrıca grevci kabin personelinin çalışmak isteyen personeli tehditlerle engellemesi kabul edilemez. Görüşmelere devam edeceğiz arada çok küçük bir anlaşmazlık var çözülürse uçaklarımız kalkacak” dedi.

Grev yapan SAS kabin personeli 147 arkadaşlarının SAS’ın yeni ortağı Cimber Air’de daha kötü şartlarla çalışmaya zorlandığı için greve gittiklerini açıkladı. SAS çalışanları sendikasından yapılan açıklamada “Arkadaşlarımız Cimber Air’de çalışmaya zorlanıyor. Cimber Air arkadaşlarımızla uzun vadeli kontrat yapmıyor ve çalışma saatleri daha uzun, ücretler daha düşük. SAS arkadaşlarımıza aynı şartlarda iş garantisi verinceye kadar grev devam edecek” denildi.

NORWEGIAN AIR’DE DE PİLOTLAR GREVDE !

Öte yandan Norveç’e ait Norwegian Havayolları’nda görevli 70 pilot, bugün greve başladı. Ayrıca 100 pilot da önümüzdeki Çarşamba gününe kadar toplu iş sözleşmesinde bir anlaşmaya varılmadığı takdirde, kokpite çıkmayarak, grevdeki arkadaşlarına destek verecekleri uyarısında bulundu.

Norwegian Air sözcüsü Arve Sigmundstad, “100 pilot daha Çarşamba günü greve başlayacakları uyarısında bulundu böylelikle uçacak pilot kalmayacak” dedi. SAS ve Norwegian Air yolculara SMS ile sürekli bilgi verildiğini bildirdi.
Editör: İsveç Gündemi