AB İstatistik Kurumu (Eurostat) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, AB ülkelerinde sanayi üretimi, martta aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 2 arttı. Aynı dönemde, Avro Bölgesi'nde de sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,3 azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artış gösterdi.

Türkiye'de sanayi üretimi, ocakta aylık bazda da yıllık bazda da Avrupa ortalamasının üzerinde arttı. Bu dönemde ülkenin mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık bazda yüzde 2,2, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde yüzde 4,7 artış kaydetti.

Avrupa'da sanayi üretiminin aylık bazda en fazla düştüğü ülkeler, yüzde 3,6 ile Hollanda, yüzde 3,4 ile Litvanya ve yüzde 1 ile Estonya oldu. Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Almanya'da sanayi üretimi aylık bazda yüzde 0,7, Fransa'da ise yüzde 0,2 azalış kaydedildi.

Belçika, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Avusturya ve Slovakya'nın verilerinin yayınlanmadığı AB ülkeleri arasında sanayide aylık bazda en hızlı büyüme, yüzde 10,9'la Letonya, yüzde 4,6 ile Danimarka ve yüzde 3 ile İrlanda'da gerçekleşti. Sanayi üretiminde aylık bazda, İspanya'da yüzde 1, İngiltere'de yüzde 0,5 ve İtalya'da yüzde 0,4 artış görüldü.

Avrupa ülkelerinde, yıllık bazda sanayi üretiminin en hızlı arttığı ülkeler, 40 ile İrlanda, yüzde 8,9 ile Macaristan ve yüzde 8,7 ile Letonya oldu. Aynı dönemde, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 artan Türkiye, istatistikleri açıklanan 24 AB ülkesinin 18'ini geride bıraktı.

Yıllık bazda Polonya yüzde 6,6, Litvanya yüzde 6,2 ve Yunanistan yüzde 4,9 artış göstererek, Türkiye'yi sanayi üretiminde geride bıraktı. Geçen yılın aynı dönemine göre, Avrupa'da sanayi üretiminde en fazla düşüş gösteren ülkeler yüzde 4,4 ile Finlandiya, yüzde 1,1 ile İsveç ve yüzde 1 ile Malta oldu. Almanya ise yıllık bazda yüzde 0,1 azalış kaydetti.
Editör: İsveç Gündemi