Kara listeye alınan havayolları listesinde Ryanair başta yer aldı.

ARN Başkanı Marcus Isgren, hala önerilerimize uymayan bazı şirketlerin olduğunu belirtmem biraz şaşırtıcı dedi.

Tüketici dergisi Råd & Rön, Kara Listeyi altı ayda bir yayınlamaktadır. Genel Şikayetler Kurulu, ARN'nin tavsiyelerini görmezden gelen şirketlerin bir derlemesine yer veriliyor.

En son liste, 2018'in ilk yarısından 2019'un ikinci yarısına kadar ARN tarafından alınan kararları kapsayarak yayınlanmıştı.

En üstte düşük maliyetli havayolu Ryanair ve ikinci sırada ise yine düşük maliyetli havayolları Vueling yer alıyor. Bu iki havayolunun özellikle pandemi sürecinde yaşanan aksamalar nedeniyle yolcu haklarını geciktirme ya da iadeler yapmaması hususlarında büyük mağduriyetler meydana getirdiği biliniyor.

Isgren, korona'dan önce, paket seyahatlerde veya gecikmeli uçuşlarda çok fazla hata vardı, bunlar en yaygın vakalar ifadesinde bulundu.

Kara listenin son baskısında toplam 569 şirket var. Seyahat endüstrisi en fazla vakaya sahip olsa da, ARN'nin tavsiyelerini görmezden gelen 184 şirket ile şirket sayısı açısından en fazla sorunun motor endüstrisinde olduğu belirtildi.

ARN, tüketiciler ve şirketler arasındaki anlaşmazlıkları ele alan bir kuruluş. Kararlar bağlayıcı değil, yalnızca tavsiyeler olarak adlandırılan ve hala en ciddi şirketler tarafından takip edilmektedir. Birçok endüstri birliği, üye şirketlerin ARN'nin tavsiyelerine uymasını zorunlu kılar.

Dev artışın arkasında korona var

Korona krizi, rapor sayısında keskin bir artışa yol açtı. Bu, son bir yıl içinde yüzde 90'a kadar artış gösteren seyahat şirketlerine yönelik raporlar için geçerli.

Marcus Isgren, bu durum, korona ile birlikte esas olarak iptal edilen paket geziler, uçuşlar veya enfeksiyon riski nedeniyle yolcuların iptal ettiği seyahatlerden kaynaklanıyor yorumunda bulundu.

Korona etkisi, bu yıl kayıt sayısının yüzde 100'ün üzerinde artışa neden oldu.

Çok sayıda yeni şikayet, işlem sürelerini önemli ölçüde uzatabilir.

Editör: İsveç Gündemi