Parlamento ekonomi komitesine sunulan destek paketi kurul üyelerince kabul görüldü. İsveçli elektrik üretici ve tedarikçileri açısından önemli bir destek olan paketin elektrik fiyatlarıı aşağı çekip çekmeyeceğine dair bir emare bulunmuyor. Devler garantili kredi sağlanma paketi, kış aylarında olası bir stok krizi yaşanmaması ve enerji üreticilerinin üretime ya da tedariğe devam edebilmelerini sağlamak için atılan bir adımdır. Küresel ölçekte yaşanabilecek enerji kıtlığı ya da kredilerdeki faiz marjlarının hanehalkı elektrik fiyatlarında önemli etki yapacağı kesin gibi görünüyor.

Riksdag'ın finans komitesi, Pazartesi sabahı iki toplantıdan sonra bütçe değişikliği teklifini düzenledi. 

Pratikte finans komitesinin üyelerinden sadece 13'ü olan ve hızla toplanan Riksdag, Pazartesi öğleden sonra teklifi kabul etmeye karar verdi.

Hükümet, Gaz tekelini elinde tutan Rus şirketi Gazprom'un Cuma günü Kuzey Akım boru hattındaki kesintiyi uzatma kararının ardından gelen duyuruyu yapmak için Cumartesi günü acil bir basın toplantısı yapıldı. 

Analistlere göre, elektrik fiyatlarında keskin bir artışa yol açması beklenen kesinti tüm Avrupa'da olduğu gibi İsveç'te de endişe yarattı ve hükümet ülkedeki üreticileri desteklemek için hızlı bir şekilde özel bir teklif hazırladı.

Elektrik şirketlerinin likidite krizine girmesini önlemek için hükümet, şirketlerin borç alabilmeleri için devletin kredi garantileri vermesini önerdi. Elektrik şirketleri için bir kriz, aksi takdirde finans sektörüne yayılma riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Enerji krizinde İsveç'in içine düştüğü durumun yanlış enerji politikalarıyla nükleer santrallerin devre dışı bırakılması olduğunu savunan muhalefet, hükümetin geleceği öngöremediğini savundu.

Merkez Partisi bir açıklamada, hem üreticiler hem de tüketiciler için geniş siyasi anlaşma ve istikrar sağlamak için bloklar arası enerji görüşmelerine ihtiyaç olduğunu yazdı.

Sol Parti, hükümetin, İsveç'te artan elektrik maliyetleri ve destek olarak açıkladığı paketin ne olduğunu doğru anlatması gerektiğini belirtti.

Editör: İsveç Gündemi