Artan inşaat, enerji ve faiz maliyetleri nedeniyle kiralar önümüzdeki yıl keskin bir şekilde artacak. Mülk sahipleri maliyetlerini karşılamak için kiraları yüzde 20-25 artırmak istiyor.

Fastighetsägarna baş ekonomisti Tomas Ernhagen, kiraların yarı yarıya artmasını beklediklerini mevcut maliyet artışları nedeniyle çift haneli artışlar görüleceği kesin gibi ifadeler kullandı.

Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta ve Kiracılar Derneği arasındaki kira görüşmeleri kısa süre içinde Skåne'de başlayacak.

Skåne bölgesindeki Kiracılar Derneği müzakere başkanı Peter Olsén, kira artış konularında uzlaşı ve normal fiyatlardan uzağız yorumunda bulundu.

Olsén, derneğe üye insanların kendileri ile temasa geçtiklerini, mali durumları ve kiraları konusunda endişe duyduklarını ifade etti.

Enflasyon, artan benzin fiyatları ve genel pahalılık konularına insanlar aşina, doğal olarak kiraların artmasını normal karşılandığını ancak bu artışın hangi ölçüde olacağı belirsizliğini koruyor.

Geçen yıl taraflar ortalama yüzde 1,7'lik bir kira artışı konusunda anlaşmışlardı. Bu yıl Mülk Sahipleri, maliyetleri fırladığı için ortalama yüzde on artış istiyor. Bu, üç odalı bir dairenin kirasının ayda 700 kron artacağı anlamına geliyor.

Fastighetsägarna ekonomisti Tomas Ernhagen, sadece cari yıl boyunca sahip olduğumuz maliyet gelişimine bakacak olursak, en az yüzde 20-25 gibi bir kira artışına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ancak, kiracıları dramatik kira artışlarından koruyacak tarafların üzerinde anlaştığı bir model olduğunu belirten uzman, buna üç parçalı model denir ve bu yıl ilk kez devreye alınabilir.

Kiracılar derneği, mülk sahiplerinin yanıltıcı bir izlenim verdiğini düşünüyor.

"Firmaların finansmanlarına baktığımızda kendilerinin iddia ettikleri şekilde etkilendiklerini görmüyoruz" diyen Peter Olsén, şirketlerin iyi durumda olduklarını ve birkaç yıldır düşük faiz oranlarından, düşük maliyetli trendlerden yararlandıklarını ve aslında uzun yıllar boyunca aşırı tazmin edildiklerinden dolayı iyi marjlara sahip olduklarını belirtti.

Editör: İsveç Gündemi