Danimarka'nın Enflasyon Oranı 1982'den Beri İlk Kez %10'a Çıktı.

Danimarka'nın enflasyon oranı kırk yıldır ilk kez çift haneli rakamlara sıçrayarak, mal ve enerji fiyatlarındaki artışın İskandinav ülke ekonomisini resesyona sürükleme olasılığının altını çizdi.

Kopenhag merkezli Danimarka İstatistik Kurumu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyat endeksinin Eylül ayında bir önceki yıla göre %8,9'dan %10 arttığını söyledi. Bloomberg anketinde Eylül ayı enflasyon oranı için ortalama tahmin %9,6 idi.

Danimarka'da enflasyon Eylül ayında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 10'a yükselirken, genel beklentiler yüzde 8.9 idi.

Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri ülkede ekonomistleri önemli ölçüde yanılttı.

Çoğu ekonomist, Danimarka'nın büyüme oranlarının pandemi sırasında emsallerinden daha iyi performans göstermesinin ardından gayri safi yurtiçi hasılanın şu anda düşmesini bekliyor. Tüketici güveni, veri setinin 1970'lerin başında tanıtılmasından bu yana en düşük seviyede .

Sydbank'ta kıdemli bir ekonomist olan Mathias Dollerup Sproegel bir notta, daha yüksek yaşam maliyetinin "şu anda çok can yaktığını ve tüketimi daha da azaltacağını" söyledi. "Tüketiciler artık paralarını cebinde tutuyor ve bu ekonominin büyük bir kısmına zarar verecek."

Danimarka merkez bankası geçen ay, yükselen enflasyonun ekonomi için en büyük tehdidi oluşturduğunu ve bunun gelecek yıl daralmasını beklediğini söyledi ve hükümetin kendi kendini güçlendiren bir ücret-fiyat sarmalından kaçınmak için harcamaları sıkılaştırması gerektiği konusunda uyardı. İskandinav ülkesi 1 Kasım'da erken seçimle karşı karşıya ve hem hükümet hem de muhalefet, yaşam maliyetini azaltmak için daha fazlasını yapacaklarına söz veriyor.

Norveç'te de enflasyon beklenenden yüksek geldi 

Ulusal veri ajansı İstatistik Norveç'ten (SSB) alınan rakamlara göre, Norveç'in Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Eylül 2022 ile bir önceki yılın aynı ayı arasında yüzde 6,9 ​​arttı.

Eylül ayındaki enflasyon artışı, Ağustos 2022 ile 12 ay önceki aynı ay arasındaki TÜFE'nin yüzde 6,5 olarak ölçüldüğü bir önceki ay hafif bir düşüşün ardından geldi.

Espen Kristiansen, son enflasyon rakamlarına ilişkin raporda, yaşam maliyeti artışlarının Haziran 1988'den bu yana en yüksek seviyeyi gördüğünü belirtti. 

"Fiyat enflasyonu yüksek seyrini sürdürüyor ve Ağustos ayında belli bir düşüşün ardından yeniden yükseliyor. Daha yüksek on iki aylık büyümeyi bulmak için Haziran 1988'e geri dönmeliyiz" dedi. 

TÜFE, zaman içinde tüketici fiyatlarındaki genel değişimi ve mal ve hizmetlerin maliyetini ölçer. İstatistikler Norveç'in son raporu, gıda fiyatlarının Norveç'te en hızlı yükselen maliyetlerden biri olduğunu ortaya koydu. 

Son 12 ayda gıda ve alkolsüz içecek fiyatları yüzde 12,1 oranında arttı. Rakamlar, yaklaşık 40 yıl içinde gıda fiyatlarındaki en büyük sıçramayı temsil ediyor.

En son enflasyon rakamlarını belirleyen tek artan maliyet gıda değildi. Kitaplar ve giyim de son 12 ayda önemli ölçüde arttı. 

Enerji fiyatları son 12 ayda yüzde 16,7 artmıştı. Enerji fiyatlarında en büyük artışı orta ve kuzey Norveç'te yaşayanlar gördü.

Ülkede yakıt, geçen ay ile Eylül 2021 arasında yüzde 32,9 artarak en önemli artışlardan birini gördü.

İsveç'in Eylül enflasyon verileri Perşembe günü açıklanacak.

Ağustos 2022 verilerine göre enflasyonun yüzde 9 seviyesinde kayıtlara geçtiği İsveç'te, enerji  başta olmak üzere gıda ve perakende fiyatları tarihi artışlar gördü.

1980 yılından bu yana bir yıl içinde en hızlı ve en yüksek fiyat artışına ulaşan gıda fiyatları hanehalkını olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.

Infront'un araştırmasında elde edilen bir ön tahmine göre, Eylül ayı için enflasyon yüzde 9,2 görülüyor. Ağustos ayında İsveç'te enflasyon oranı yüzde 9,0 olmuştu.

Editör: İsveç Gündemi