Maliye Bakanı Elisabeth Svantesson eknomiye dair yaptığı basın açıklamasında, "İsveç ekonomisi için tahminler kasvetli ve gelişmenin ana senaryodakinden daha kötü olacağına dair önemli riskler var" dedi.

Hükümet, gelecek yıl GSYİH büyümesinin eksi yüzde 0,4 olmasını bekliyor. Ayrıca CPIF'e göre enflasyonun yüzde 5,2 seviyesinde olması öngörülüyor. 

Svantesson: Bu, "çok çok uzun zamandır görmediğimiz bir ekonomik ortam" ifadeleri kullanarak, ölçülü bir maliye politikası için adımların atılması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Enerji ve gıda maliyetlerinin artmasıyla birlikte oluşan pahalılıkla mücadele kapsamında hükümetin tedbir alması yönünde neler yapacağı merak ediliyor.

Enflasyon bakımından tarihi zirveleri gören İsveç, merkez bankasının politika faizleri ile duruma müdahale ederek faizleri artırması şuana kadar fiyatların baskılanması için yeterli olmadı.

Özellikle bu kış enerji maliyetlerinin oluşturacağı yükün ağır olacağı hesaplanırken, maliyetin artmasıyla birlikte üretimin de yavaşlayacağı ve bunun da fiyatları yukarı çekme konusunda önemli bir etki olacağı düşünülüyor.

Editör: İsveç Gündemi