Maliye Bakanı Elisabeth Svantesson, İsveç'teki dev üreticiler: Axfood, ICA ve Coop yöneticileriyle yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yapılan görüşmeye dair notlar ileten bakan:

- Doğrudan olumlu görüşmeler oldu ve fiyatların bu kadar artması kabul edilemez.

- Şimdi tüm gıda devlerine göz kulak olmaya niyetliyim. Fiyatların aynı şekilde artmaması için sorumluluk almak zorunda kalacaklar. Birkaç hafta sonra bakacağım yeni enflasyon rakamları olacak, ifadeleri kullandı.

Salı günü ICA ve Axfood yöneticilerinin fiyatlar hızla yükselirken aldıkları milyon dolarlık ikramiyeler aldı.

Maliye Bakanı: "Pek çok insanın çocuklarına zar zor süt alabildiği bu günlerde CEO'ların fiyat artışlarından elde ettikleri karlarla büyük ikramiyeler almasının kışkırtıcı olduğunu ifade ederek, üreticilere savaş açtı.

Gıda devinin CEO'sundan maliyetler arttı savunması

Gün boyunca üç gıda devi Axfood, Ica ve Coop, artan gıda fiyatları hakkında Maliye Bakanı Elisabeth Svantesson ile birebir görüşmeler yaptı.

Axfood ve ICA'nın üst düzey yöneticilerine göre, fiyatlardaki hızlı artışın yükünü taşıması gerekenler kendileri değil, tedarikçiler olduğunu savundu.

Axfood'un CEO'su Klas Balkow, TT'ye yaptığı açıklamada, tedarikçi düzeyinde kendilerini zorlayan önemli maliyetleri olduğunu söyledi.

ICA CEO'su Nina Jönsson, haber ajansına yaşanan ekonomik zorluklarla mücadele etme konusunda üzerlerine düşen sorumluluğu üstlendiklerini söyledi ve ekledi: Bu, yalnızca tedarikçiler ve üreticiler için değil, tüm sektör için bir sorun olarak devam ediyor yorumu yaptı.

Kooperatif yöneticisinden, gıda tarafında KDV ve işveren katkı paylarının düşürülerek üretici ve tedarikçiler desteklensin çağrısı.

Gıda fiyatlarını aşağı çekmek için Kooperatif yöneticisinden bazı öneriler geldi. Aksi halde artışlar devam edecek.

Coop CEO'su Marie Nygren, Maliye Bakanı'nın tüm zincire bakması gerektiğini söyledi.

Maliye bakanının fiyat artışlarını görüşmek üzere, üç gıda devi Ica, Coop ve Axfood yöneticilerini çağırması sektörde hareketlilik yarattı.

Görüşmelerin ardından toplanan basın mensuplarına en somut sözü Coop yöneticisi Marie Nygren söyledi.

- Meyve ve sebzelerde indirimli KDV, gıda fiyatlarının düşürülmesi için neler yapılabileceğine dair bir öneri olarak söyledi.

Aldığı başka bir teklif de, işverenin genç işçilere yaptığı katkı payının sürekli olarak düşürülmesiydi, bu da kısa süre sonra sona eriyor.

Bize tazmin edilmedi

Gıda devlerine göre fiyatların bu kadar artmasının bir nedeni de aracılar.

Axfood CEO'su Klas Balkow, tedarikçi düzeyinde kendimizi tazmin edemediğimiz büyük ölçüde artan maliyetlerle karşılaşıyoruz.

Gıda fiyatlarının artmasıyla başa çıkma reçetesi, "herkesin birbirine yardım etmesi gerektiği". Axfood'un düşük fiyatlı Willys zinciriyle elinden geleni yaptığını düşünüyor.

Ancak ne kendisinin ne de Ica'nın CEO'su Nina Jönsson'un gıda fiyatlarının nasıl düşürülebileceği konusunda söyleyecek somut bir şeyleri yok.

Gıda fiyatları TÜFE'den fazla arttı

Maliye bakanı ile görüşmeden sonra, enflasyonu düşürme sorumluluğunu birlikte üstleniyoruz, dendi.

SCB istatistiklerinin, üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarından daha fazla arttığını ve şimdi düşüyor gibi göründüğünü gösterdiğine dikkat çeken, Marie Nygren de üretici fiyatlarının yüksek olduğuna ve Coop'un marjlarını tam tersine artırmadığına işaret etti.

Gıda devlerinin yöneticileri fiyatlardaki artışın arkasındaki iki ana unsurdan birinin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ve savaşın hala devam etmesi, bir diğer unsurun ise İsveç para biriminin değer kaybetmesi olarak görülüyor.

Maliye Bakanı, gıda fiyatlarının TÜFE verilerinden daha fazla artmasının ciddi sorun olduğunu ve bunun şirketlerin doyumsuzluk duygusuyla hareket etmesine işaret ederek, fiyatları yakından takip edeceğini ve gerektiğinde gerekli adımları atmaktan çekinmeyeceklerinin sinyanili verdi.

Editör: İsveç Gündemi