Bakan, İsveç'in savaştan ekonomik olarak olumsuz etkilendiğini söyledi.

Bugün, Maliye Bakanı Mikael Damberg İsveç'teki ekonomik durum hakkında bir açıklama yaptı.

Damberg, ülkenin tüm dünyada belirsizliğin arttığı bir savaş ekonomisinde olduğunu söyledi.

Bakan, fiyat artışlarının ekonomisini olumsuz etkilediğini ve cüzdanlarını boşalttığını ifade ederek, ekonomik daralma ile ilgili belirleyici bir zamanla karşı karşıyayız dedi.

Damberg ayrıca İsveç'in daha düşük büyüme, daha yüksek enflasyon ve daha fazla işsizliğin beklendiği bir resesyona girdiğini söyledi.

"Önümüzdeki yıl enflasyonun düşmesini bekliyoruz, ancak görünüm çok belirsiz ve 2023'te yüksek enflasyon için önemli riskler görüyoruz" dedi.

Herkes birbirine yardım etmeli

Maliye bakanı, ayrıca herkesin birbirine yardım etmesi ve sorumluluk alması gerektiğine belirtti.

Damber: "Bugün fiyatları belirleyen özel şirketlere sesleniyorum. Enflasyonist bir ekonominin olduğu kriz zamanlarında, bazı şirketler gerekli olmasa da fiyatları yükseltme fırsatını değerlendirir. O zaman hem daha yüksek enflasyon hem de daha yüksek faiz oranları riskine gireriz" dedi.

Ayrıca, aşırı fiyat artışlarından en çok etkilenenleri ve bu marjlarda yaşayan haneleri desteklemek gerektiğini söyledi.

Bakan: "Önümüzdeki yıllarda mekanın ne kadar büyük olacağı dış dünyanın nasıl geliştiğine bağlı. Ancak Putin'in İsveçli haneleri ve şirketleri rehin almasına izin vermeyeceğiz" dedi.

"Risk büyük"

Maliye Bakanı, pandemiden sonra dünya ekonomisinin kısmen toparlandığına inanıyor. Ancak Ukrayna savaşı rahatsızlıklara yol açtı.

Bakan, "Elektrik ve önemli hammadde fiyatlarının daha yüksek olması riski büyüktür" ifadeleri kullandı.

Maliye Bakanı, teslimat ve tedarik sorunlarının sonbaharda azalacağına işaret etti. Ancak Tayvan ihtilafıyla ilgili belirsizliğin büyük olduğunu belirtti.

İsveç ekonomisinin bu yıl yüzde 2,3 büyümesi bekleniyor. 2023 için tahmin, GSYİH büyümesinin yüzde 1,1'den yüzde 0,4'e düşürüldü.

İsveç'te Temmuz ayında enflasyon Haziran ayına göre kısmi bir düşüşle yüzde 8 olarak gerçekleşti.

Ancak fiyatların yukarı yönlü tırmanmaya devam etmesi hanehalkı ekonomisini tehdit etmeye devam ediyor.

Editör: İsveç Gündemi