Japon otomobil firması Honda'nın Abd, Hong Kong, Kanada için ürettiği lüks otomobil markası Acura'nın Detroit'te sergilediği yeni NSX modelinin tasarımı bir kadına ait. Dünyada ilk kez bir süper spor otomobilin tasarımına imza atan Michelle Christensen, yeni NSX modelinin 8 kişiden oluşan dış tasarım projesinin başında bulunuyor.

SÜPER MİCHELLE

Fuarda model kadar ilgi çeken Christensen, Acura ekibine 2012 yılında katıldı. Bmw i8'e rakip olması beklenen NSX, plug-in hybrid teknolojili bir performans makinesi olacak. 6 silindirli benzinli motor ve üç adet de elektrik motorundan güç alacağı belirtiliyor. İlk NSX, 1994'te Quentin Tarantino'nun "Pulp Fiction" filminde kullanılmış, ünlü yarışçı Ayrton Senna'nın katkılarıyla geliştirilmiş ve 2005'te bantlara veda etmişti.

YENİ GLE COUPE EYLÜLDE TÜRKİYE'DE

Mercedes, Detroit'te coupe ve SUV'un özelliklerini buluşturduğu yepyeni modeli GLE Coupe'nin dünya lansmanını yaptı. Mercedes-Benz Başkanı Dieter Zetsche, GLE Coupe lansmanında yaptığı açıklamada Mercedes-Benz 4MATIC sisteminin 2015 yılında 30. yılını kutladığını ve 2015'in Mercedes-Benz dünyası için SUV yılı olacağını belirtti. GLE ailesinin en genç üyesi olan GLE Coupe, dış çizgisinde Mercedes-Benz coupelerin sportif ve estetik yapısını koruyor. Klasik SUV öğelerinin karakteristik, yüksek ve yapılı görünümünü de beraberinde sunan GLE Coupe, dört kapılı coupe algısını bir üst seviyeye taşıyor. GLE Coupé, Eylül 2015'te Türkiye'de satışa sunulacak. Mercedes, Detroit fuarında yeni GLE Coupe, GLE 450 AMG Coupe ve GLE 63 AMG Coupe dışında C 350 Plug-In Hybrid, C 450 AMG ve CLA Shooting Brake modellerini de ilk kez dünyaya tanıttı. Ayrıca Mercedes-Benz'in teknolojik liderliğinin ve otomotiv sektöründeki öncü rolünün başlı başına bir kanıtı olan otonom (sürücüsüz) konsept aracı 'F015 Luxury in Motion' da Detroit Otomobil Fuarı'nda sergilendi.

SUV'DA 'M' HARFİ BİTİYOR

Mercedes, yeni model ismi stratejisi kapsamında SUV modellerin adlandırılmasını G-Serisi'ni baz alarak yapacak. Bu doğrultuda S-Serisi platformundaki GL, GLS olarak, E-Serisi platformundaki ML, GLE olarak, C-Serisi platformundaki GLK ise GLC olarak adlandırılacak. Bunun A-Serisi platformu üzerinde üretilen yepyeni GLA modeli ise hali hazırda 2014 yılı ortalarında pazara sunulmuştu. Detroit'te lansmanı yapılan GLE Coupe, ismi GLE olarak değişecek ML ailesinin yeni üyesi oldu. Mercedes ML modeli de yıl içinde makyajlanarak yeni GLE ismini alacak.

PİCK-UP SAVAŞI KIZIŞIYOR

Dünyanın bugün ikinci büyük otomotiv pazarı olan ve satışlarını son 2 yıldır artıran Amerika'da en çok satılan modellerin başında pick-up modelleri geliyor. Geçmişte ne finansal kriz, ne Petrol fiyatlarındaki yükseliş, ne de tasarruflu araçlar Amerikalı tüketicilerinin pick-up sevdasını azaltmadı. 2014'te otomobil satışları yüzde 2 büyüyerek 7.9 milyon adede çıkarken, pick-up pazarı ise yüzde 10 büyüyerek 8.6 milyon adete yükseldi. Abd'li otomotiv markalarının hakim olduğu pick-up pazarından pay kapmak için Avrupalı ve Asyalı markalarda harekete geçti.

JAPONLAR ATAKTA

Detroit Fuarı, bu pazarda 2015 yılında büyük bir rekabetin yaşanacağını gözler önüne sererken, hemen hemen tüm markalar yenilenen ya da yeni pick-up modellerini fuarda sergiledi. Japon Toyota kompakt pick-up modeli Tacoma'yı yeniledi. Detroit'te ilk kez tanıtılan Tacoma, eskiyen yüzü nedeniyle uzun süredir rakipleri karşısında düşüş yaşıyordu. Yenilenen Tacoma yeni direkt enjeksiyonlu 3.5 litre V6 motorla satışa sunuluyor. Diğer Japon üretici Nissan ise yenilediği büyük pick-up modeli Titan'ın tanıtımını Detroit'te yaptı. Titan'ın en büyük rakipleri Ford F serisi, Chevrolet Silverado ile Ram 1500.

KORELİ DE GELİYOR

Koreli Hyundai ise Detroit'te yeni konsept pick-up modeli Santa Cruz'u sergileyerek, bu sınıfta 'bende varım' mesajı verdi. Marka, sıradışı tasarımıyla pick Up segmentine bambaşka bir bakış açısı getiren Santa Cruz ile pick-up pazarına giriş sinyali verdi. Santa Cruz, geleneksel pick-up'ların aksine, sahip olduğu sportif tasarımı ve kompakt kullanım özellikleriyle daha çok crossover otomobil tutkunlarının gönlünü fethetmek istiyor. Ford, Detroit'te F 150 serisinin yeni versiyonu F 150 Raptor'u, Ram ise Rebel 1500 versiyonunu tanıttı. Ram Rebel 1500, yılın ikinci yarısında satışa sunulacak. F 150 Raptor ise 2016'da yollara çıkacak.

40 BİN TL'YE GELİYOR

Opel'in satışlar açısından lokomotif modellerinden biri olan Corsa modeli beşinci nesli ile şubat ayında 40 bin Tl'den başlayan fiyatlarla Türkiye'de satışa sunulacak. Corsa, 1982 yılından bu yana geçen 32 yıla yayılan dört nesilde Avrupa'da 12 milyon âdetin üzerinde satışa ulaştı. Türkiye'de satışa sunulduğu 1994 yılından bugüne toplamda 200 bin âdetin üzerinde satıldı. Opel'in Astra ile birlikte en popüler modeli olan Corsa, her yıl Opel'in satışlarının dörtte birinden fazlasını oluşturuyor. Beşinci Nesil Opel Corsa, yeni geliştirilen 3 silindirli 1.0 litrelik 115 HP gücündeki motoru, yenilenen iç ve dış tasarımı, şasi ve şanzıman seçenekleri, bilgi eğlence sistemi, yüksek kalite ve konforu ile dikkat çekiyor. Yeni Corsa'nın Türkiye pazarında 2015 yılı satış hedefinin 14-15 bin adet aralığında olması planlanıyor.
Editör: İsveç Gündemi