Borçlu olan kişiler arasındaki en yüksek oranı Orta İsveç'te küçük bir belediye sakinleri oluşturuyor.

Yılın başında, Kronofogden (İcra kurumu)'na kayıtlı 391.039 kişi vardı. Bu, bir önceki yıla göre 11.000 kişinin biraz üzerinde bir düşüş olarak görülüyor ve İsveç'in 1991'den bu yana gördüğü en düşük rakam.

Kronofogden analisti Davor Vuleta'ya göre, bunun temel nedeni, 2019'da kaldırılan radyo ve televizyon ücreti de dahil olmak üzere, Devlete Kronofogden'e gelen borçların daha az olmasıdır.

Borçları olanlar bugün büyük ölçüde ya onlar tarafından ödendi ya da zamanaşımına uğradı ve kaldırılan ücretle bu tür yeni borçlar gelmiyor” denildi.

Yeni yasadan önce (TV ücreti vergiden alınacak şekilde değiştirildiğinde), yaklaşık 100.000 kişinin TV ücreti borcu vardı. 2021'de 38.000'di ve uzun vadede bu tür borçları olanların kayıtlarımızdan tamamen kalkmasını bekliyoruz dendi.

Borçlu sayısının düşük olmasının bir başka açıklaması da güçlü ekonomik toparlanma ve pandeminin etkilerini azaltan çeşitli destek paketleri.

Aynı zamanda İsveçlilerin toplam borcu da ters yönde ilerliyor. Bir yılda yükümlülükler yedi milyar arttı ve yıl sonunda 94 milyar SEK ile rekor seviyeye ulaşıldı. Borçlar, büyük ölçüde faiz oranları nedeniyle borçların sürekli artması nedeniyle on yılda 32 milyardan fazla arttı.

Bir başka açıklama da, icra memuruna gelen yeni borçların bugün daha büyük olmasıdır.

Diğer şeylerin yanı sıra, tipik olarak teminatsız krediler olan 100.000 ile 500.000 SEK arasındaki borçların keskin bir şekilde arttığını görülüyor.

"Bu endişe verici bir gelişmedir" diyen analist Vuleta'nın borçlular için tavsiyesi, mali durumlarını planlamak için belediyenin borç danışmanlığından yardım istemektir. Ancak yüksek borçlu olanlar için borçların yeniden yapılandırılması tek çözümdür ifadeleri kullandı.

Borçlu birçok kişi için en büyük zorluk, genellikle önce faiz ve ücretleri ödemeleridir, ancak para yeterli olduğunda ödeme borcun kendisine gider.

Beklenmedik durumlar

Temize çıkmaları çok zor olacak, temel borcu defalarca ödemiş olsalar bile, başlangıçta olduğundan daha büyük borçları olabilir.

Davor Vuleta'ya göre, bunun yerine ilk etapta sermaye tutarını ödemek ve daha sonra faiz ve ücretleri ele almak zorunda kalırsanız, borcun bugün sıklıkla yapıldığı gibi ertelenmesi gerekmez.

TT: Daha yüksek faiz oranları ve artan borçlanma maliyetleri ile artan enflasyon varsa, risk olarak ne görüyorsunuz? sorusuna:

Davor Vuleta, "İnsanları her zaman öngörülemeyen harcamalar için paraya sahip olmaya teşvik ediyoruz, böylece bir şey olursa ödeme yapabilirsiniz. Ama riskleri görüyoruz, büyük değişiklikler olursa bizden borçlananların sayısı artabilir. Neyse ki, pandemi için öngördüğümüz en kötü durum senaryoları olmadı" yanıtı verdi.

Västmanland'daki Ljusnarsberg, en yüksek borçlu oranına sahiptir ve 18 yaşın üzerindeki hemen hemen her on kişiden biri Kronofogden'de görünüyor. Bu oran Skånska Lomma'da ise sadece yüzde olarak görünüyor.

Güncel Kronofogden verilerine göre, belediyelerdeki sakinlerin borçluluk oranları aşağıdaki gibidir.

BORÇ ORANI YÜKSEK OLAN BELEDİYELER

BORÇ ORANI DÜŞÜK OLAN BELEDİYELER

Editör: İsveç Gündemi