İcra kurulu, yıl içinde borç davalarında büyük bir artış tespit etmenin ardından uyarılarda bulundu.

Bu yılın ilk yarısında, İcra Kurulu ödenmemiş borçlar için yaklaşık 644 bin talep aldı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5'lik bir artış ve bundan daha uzun süren yükseliş eğiliminin devamı.

İcra Kurulu birim müdürü Rebecka Öhman, birkaç yıldır davalarda düzenli bir artış olduğunu söyledi.

Borçlarını zamanında ödemeyenlerin sayısı yüzde 10 artarak 290 bine yükseldi ancak Rebecka Öhman'a göre bu artışta korona etkisi görülmüyor.

"Korona ile ilgili bazı vakalar görmemize rağmen, örneğin seyahat şirketlerine karşı talepler aldık, ancak büyük artış pandeminin etkisiyle doğrudan bağlantılı değil" ifadeleri kullandı.

11.45 milyar SEK

Vaka sayısının artmasının yanı sıra ihtiyaçlardaki borç miktarları da artmıştır. 2019'un ilk yarısına kıyasla toplam borç tutarı yüzde 27 artarak 11.45 milyar kron oldu.

Rebecka Öhman, 100.000 ila 500.000 arasındaki meblağ taleplerinin daha yaygın hale geldiğini söylüyor. Bunlar genellikle teminatsız kredilerdir.

"Hızlanan bir gelişme, bu yüzden oldukça endişe verici" ifadeleri kullandı.

Artışın arkasında ne var?

"Bugün borç almanın kolay ve hızlı olduğunu biliyoruz. Bankalar, kredi şirketleri ve diğer şirketler, bazen kredi vermeden önce insanların maliyesini yeterince iyi değerlendirmekte zorlanabilirler. Bu durum, bu yıla özgü değil, ama her geçen gün daha da kötüye gidiyor."

"Yasal düzenlenme gerekiyor"

Rebecka Öhman, gelişmenin ne kadar endişe verici olduğuna defalarca dile getirerek ve İcra Kurulunn gelişmeyi ciddiye aldığını vurguluyor.

"Bir kredi toplumunda yaşıyoruz ve buna ihtiyacımız var, ancak daha sınırlı marjları olanlar için zor. Kredi toplumunun var olması gerektiği açıktır, ancak aynı zamanda düzenlenmesi de gerekir" dedi.

Öhman, korona krizinin ve neden olduğu durgunluğun etkileri henüz İcra Kurulu tarafından görülmese de, yine de zamanı geldiğinde durumun daha kötü olabileceğini ifade etti.

"Etki henüz görünür değil, ama amansız bir şekilde bizde de hissedilmeye başlayacak. Daha yüksek bir giriş için hazırlanmalıyız" dedi.

Aynı zamanda, resmin tamamen karamsar olmadığını da ekliyor. Otoritenin ilk tahmini, vaka sayısının Haziran ayı başlarında önemli ölçüde artacağı yönündeydi, ancak bu gerçekleşmedi.

"Hükümet ve Riksdag tarafından iyi bir etkiye sahip olan muazzam karşı önlemler alındı. Borç tahsilat şirketlerinin de taksitlendirme yapmaya daha istekli olduklarını ve ödeme istekliliği varsa bize bu kadar çabuk teslim olmadıklarını görüyoruz. İyi güçler var ama durum çok belirsiz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi