Döviz traderları, İsveç Merkez Bankası’nın (Riksbank)krondaki yükselişlere karşı duyarlılığını test etmeye başladılar. İsveç politika yapıcıları, döviz kurundaki hareketlerin hedeflerini riske ettiğini kabul ediyorlar.

Yardımcı Guvernör Per Jansson Salı günü piyasalara Riksbank’ın “fazlaca kozunun bulunduğunu” ve gelişmeleri “her gün, her saat” takip ettiğini hatırlattı. Jansson’ın değerlendirmeleri, kronun euro karşısında iki aydan uzun bir sürenin en güçlü seviyesine yükselmesinin ardından geldi. Krondaki yükseliş Riksbank’ın deflasyon tehdidini ortadan kaldırma çabalarını zorlaştırıyor.

İskandinavya’nın en büyük döviz işlem bankası SEB AB Başekonomisti Robert Bergqvist, “Döviz piyasasının acı eşiğinin nerede olduğunu görmek için Riksbank’ı test ettiği yönünde bir hisse kapılıyorsunuz. Riksbank için problem olacak seviyelere yaklaştığımızı düşünüyorum” dedi.

Banka, tüketici fiyatlarındaki düşüşler karşısında mücadele etmekte güçlük çekiyor. Bankanın politikayı gevşetme çabaları, başka ülkelerdeki daha büyük teşvik programları ile bastırılmış oldu.Avrupa Merkez Bankası’nın rekor düzeydeki tahvil alım programı, euro birliği dışındaki para rejimleri üzerinde baskı uyguladı.

BLOOMBERG
Editör: İsveç Gündemi