İsveç'te konut yetersizliği büyük şeherler açısından büyük sorunken, covid-19 salgınıyla birlikte sektörün diğer alanlarında da aylarca büyük durgunluk yaşandı.

Korona salgını, tüm dünyada olduğu gibi İsveç'te de işgücü piyasası üzerinde büyük bir baskı yarattı ve bu hala devam ediyor.

Sonuçların en kadar ciddi olacağını söylemek için henüz çok erken, ancak hükümet ve hükümetteki partiler önümüzdeki sonbahar bütçesinde akıllıca kararlar verirse bunların önemli ölçüde hafifletilebileceğini biliyoruz diyen Byggnads sendika başkanı Johan Lindholm, hükümeti ve siyasi partileri sorumluluk almaya çağırdı.

Korona salgınının etkili olmaya başladığı bahar döneminde her ne kadar büyük ölçekli bir karantina ya da kısıtlamalar olmasa da İsveç ekonomisi ve iş piyasası yurtdışı bağlantılı olmak üzere, bazı alanlardaki çalışmaların durmasıyla birlikte, iç dinamiklere rağmen sarsıldı.

Sadece başkent Stockholm'de yüz binlerce konut açığının olduğunu varsayarsak ülke genelindeki konut problemi yıllardır devam eden önemli bir sorun olarka hala yerini koruyor.

Son yıllarda özellikle ulaşım alanında yeni yol projelerinin devam ettiği önemli birçok çalışma da salgından olumsuz etkilendi.

Uzun bir süredir aksayan asfalt çalışmalarının yeniden devam etmesi için bir fıtsat görülse de, aslında İsveç'in bu konudaki çalışmaları için fazla vakti bulunmuyor ve üstlenici firmalar hükümetin bu konuda cesaretli davranmasını bekleyerek, çalışmaların ilerletilmesi için destek bekliyor.

Altyapı ve yol çalışmalarında vergi indirimi bekleyen firmalar, uzun süredir bekleyen çalışmaların ve firmaların kayıplarının telafisi açısından desteğe ihtiyaçları olduğu görülüyor.

Byggnads sendika başkanı Johan Lindholm konuya dair görüşlerini aktarırken, konuya çok daha kapsamlı bakarak, öncelikle alanda çalışan insanların ihtiyaçlarına odaklanılması ve işsizlik sigortası fonundaki seviyelerin korunması gerektiğini savunuyor. "Hiç kimse sırf işini kaybettiği için fakir olmamalı" diyen Lindholm: Pandemi sırasında alınan önlemler, sıradan insanları işsizlik durumunda geride kalmaktan korumak için yeterli seviyelere sahip olabileceğimizi ve olması gerektiğini göstermiştir. Yeniden harekete geçerek, geleceğe bakmalıyız diyor.

Devlet teşvikleriyle ilgili istismarlar ve hileli destek alan dolandırıcı firmalara karşı daha etkin mücadele edilmeli, hile yapanlar krizin kazananları olmamalıdır. Çalışanlarını sömüren ve vergide hile yapan şirketler ciddi oyuncuları geride bırakarak organize suçlar için bir gelir kaynağı haline geldi.

İsveç Çalışma Ortamı Dairesi, Polis ve İsveç Vergi Dairesi, haydut şirketleri temizlemek için daha fazla kaynaklara ve araçlara ihtiyaç duyuyor. Ve vergi parasının haydut şirketlere gitmesini önlemek için kamu alımlarında toplu sözleşme gereklilikleri elbette bir mesele haline gelmelidir.

Krizin ortasında, gerekli projeleri başlatmak, yeni işçileri eğitmek ve aynı zamanda daha güvenli ve daha iyi işleyen bir işgücü piyasasına sahip olmak için altın bir fırsata sahibiz.

Bu nedenle bu sonbaharın bütçesi belki de on yılların en önemlisidir. Kendim doğrudan Sosyal Demokratlara, Yeşil Parti'ye, Merkez Parti'ye, Liberallere sesleniyorum. "Şimdi bir şansınız var. Batırmayın" diyerek, siyasi otoritenin bu anlamda üzerine düşeni yapmaları gerektiğini belirtti.

Editör: İsveç Gündemi