İsveç İstihdam Kurumu (Arbetsförmedlingen) raporuna göre 1 Mart 2020 tarihinden 12 Nisan'a kadar ki işsizlik başvuru sayıları 56 bin 100 olmakla birlikte Arbetsförmedlingen sistemine kayıtlı iş arayan kişi sayısının 82 bin olduğu belirtildi.

Daha büyük tehlike kapıda

Kısa vadeli çalışan sayısının artması bekleniyor

172.000'den fazla çalışan kısa süreli olarak çalışmaktadır. Ancak yetkililer için bu rakamlar geride kalıyor ve yükselmesi bekleniyor.

Birlik müzakere direktörü Martin Wästfelt, "Durum ciddi ve rahatsız edici. İstikrara katkıda bulunmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.

Cuma öğleden sonra 172.455 kişi kısa süreli çalışma kapsamına alındı. İstihdam istatistikleri, 1 Mart'tan bu yana geçen yıl Mart ve Nisan ayına göre 50 artarak 56.100'ün fesih bildirildiğini göstermektedir. 1 Mart'tan bu yana, 82 bin kişi İsveç İstihdam Servisinde iş arayanlar olarak kayıtlıdır. Bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre 40 bin artış olduğunug gösteriyor.

Cuma sabahı LO, derneklerinden bilgi topladı. Güncel olarak kısa süreli çalışmaların sayısı 128 bin olduğu ve bunların çoğunun çalışma süresinin yüzde 60 oranında işini kaybediyor. Genellikle endüstri, ticaret, otel ve lokantalarda çalışanların kısa süreli çalışmaları bulunuyor. Cuma öğleden sonra, IF Metall'in kısa vadeli iş için 1.524 yerel anlaşması vardı ve sadece 62 bin 854 metal işçisi kısa vadeli işçiydi.

LO'nun sözleşme biriminin başındaki Tommy Andersson:

Kısa süreli çalışmalar iyidir. İnsanların hala az da olsa işleri var. 

Tek itirazı, çalışanların tam zamanlı işten çıkarılmaları ve tazminat alabilmeleridir. LO birliğinden 14'ün 9'u kısa süreli çalışmayı rapor etmektedir. Diğer şeylerin yanı sıra, inşaat sendikası üyeleri krizden etkilenmemektedir dedi.

TCO'da buna karşılık gelen bir derleme yoktur. İsveç Ulusal Büyüme Ajansı'nın rakamları ile LO'nun derlenmesi arasındaki fark 40.000'in üzerinde görülüyor. Ancak, Birliğin yetkilisi Martin Wästfelt, kısa vadeli işçi sayısıyla ilgili rakamların daha düşük olduğuna inandığını ifade etti. En önemlisi, Corona krizinden en çok etkilenen işçilerin büyük bir kısmına sahip endüstriler olduğu için önümüzdeki süreçte çabuk toparlama konusunda avantaj gibi görülüyor.

Tam istatistiklere sahip değiliz. Baskı Mart ortasından beri inanılmazdı. Kısa süreli çalışma konusunda 10 bin görüşme yaptık ve bazıları da işten çıkarmalar hakkındaydı diyen Martin Wästfelt, prensip olarak tüm sektörlerde böyle görüşmeler yaptık ifadeleri kullandı.

Çalışanlar mevcut zaman içerisinde becerilerini geliştirebilmelidir

Ancak üç itirazı var. İhbar süresi boyunca kısa süreli çalışmanın kullanılabilmesi çok önemlidir. İnsanların istihdamlarını sürdürmelerini sağlamak olan temel fikirle çeliştiğini düşünüyor. Ayrıca, aylık 44.000 SEK maaş sınırının çok düşük olduğunu düşünüyor.

Buna ek olarak, çalışanların uygun zamanlarda beceri geliştirme alabilmeleri gerektiğine inanıyorum.

Herkesin İstihdam Hizmetine dönüp dönmediğinden emin değilim

1 Mart'tan bu yana İstihdam Servisinde yeni çalışanların büyük oranda artması, muhtemelen korona krizi nedeniyle işini kaybeden geçici çalışanlardır. İşten çıkarılan daimi işçiler daha sonra İstihdam Hizmetine gelecektir, çünkü daimi bir çalışanın İş Koruma Yasası uyarınca sahip olabileceği en kısa süre bir aydır. Buna ek olarak, işlerini kaybeden tüm sabit süreli çalışanların İş Hizmetine kaydolacağından emin olmadığı için 40 bin işsiz sabit süreli çalışanın dezavantajlı olduğu düşünülebilir.

Martin Wästfelt, İstihdam Servisi'ndeki yeni uygulamaların çok hızlı ve çok arttığını belirtiyor. 1990'lardaki krizle karşılaştırıldığında ve güvencesiz istihdamın bugün çok daha yaygın olduğunu söylüyor.

Fesih bildirilenler, büyük ölçüde kısa süreli çalışma kapsamına sahip aynı sektörlerde olup, 1 Mart ile 12 Nisan tarihleri ​​arasında, otel ve restoran endüstrisinde bildirimlerin çoğu yer almaktadır. Bildirilenlerin büyük bir kısmı, İstihdam Bürosu'nun kiralama, emlak hizmetleri, seyahat hizmetleri ve diğer destek hizmetleri olarak tanımladığı alanlarda da mevcuttur. Ayrıca ticaret, imalat, nakliye ve depolama alanlarında çalışan birçok kişiye bilgi verildi. Bununla birlikte, mineral ekstraksiyonu veya gaz, ısı ve soğuk tedariki ile çalışan hiç kimse bilgilendirilmedi. Ve çok azı tarım, kamu idaresi, sağlık, eğitim ve eğitimde işten çıkarılma tehdidi altındadır.

Güvenlik Konseyi yetkililerinin artırılması

Martin Wästfelt, kaç görevlinin işten çıkarılma konusunda bilgilendirildiğini tam olarak bilmiyor, ancak geçtiğimiz bir haftadan fazla bir süre içinde, görevinin değişime ve yeni istihdama yedek çalışanlara yardım etmek olan Güvenlik Konseyi'ne (TRR) başvuran görevlilerin sayısında artış olduğunu biliyor.

Korona krizi müzakere sistemi üzerinde büyük baskı oluşturuyor.

Bu büyük bir güç toplamasıydı. Şimdiye kadar birçok müzakereyi yüksek hızda gerçekleştirebildik diyen Martin Wästfelt, sistemin durgun olduğunu söylüyor.

Ayrıca sendikanın, diğer şeylerin yanı sıra, önemli ölçüde daha fazla iflas ve örneğin bakkalda daha hızlı bir yapısal dönüşüm ile belirsiz bir gelişme için hazırlık yapması gerektiğini söylüyor. Olası bir gelişme de seyahatin azalması ve gelecekte birçok toplantının yerini dijital alanların almasıdır ifadeleri kullanıldı.

Editör: İsveç Gündemi