Birliğin tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşadığı vurgulanırken, GSYİH'de de önemli bir küçülme olacağı bekleniyor.

AB, İsveç için bu yıl GSYİH oranı yüzde 6,1'lik  bir düşüş olacağı vurgusu yaparak, hem 2020 hem de 2021'de işsizliğin yüzde 10'luk seviyelere geleceğini düşünüyor.

AB Finans Komiseri Paolo Gentiloni Çarşamba günkü ekonomik bahar tahminine ilişkin bir basın açıklamasında, "Avrupa, (1930'larda) Büyük Buhran'dan beri benzeri görülmemiş bir ekonomik şok yaşıyor.

Tüm AB için bu yıl GSYİH'nın yüzde 7,4 düşeceği ve işsizliğin yüzde 9'lara çıkaracağı tartışılıyor. En kötüsü, GSYİH'nın neredeyse yüzde 10 düşmesini bekleyebilecek Yunanistan, İspanya ve İtalya için durum daha ağır.

Finans Komiseri Valdis Dombrovskis, "Tüm AB ülkeleri etkileniyor ve bu yıl herkes durgunluk içinde olacak. Ortak toparlanmamız, AB ve ulusal düzeyde devam eden güçlü ve koordineli eyleme bağlı olacak. Birlikte daha güçlüyüz" ifadeleri kullandı.

Yunanistan'ın ulusal borcunun bu yıl GSYİH'nın yüzde 196'sına yükselmesi bekleniyorken, İtalya yüzde 158'e, Portekiz ise yüzde 132'ye yükseliyor.

Buna karşılık, işsizliğin AB'deki en yüksek ülkeler arasında olduğu tahmin edilmektedir. İsveç'teki işsizlik oranı yüzde 9,7,  Yunanistan (19,9), İspanya (18,9), İtalya (11,8), Hırvatistan (10,2) ve Fransa (10,1) oranıyla tarihi zirveye ulaştı. Önümüzdeki yıl İsveç'te yüksek işsizlik oranı da yüzde 9,3 tahmin ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi