Mayıs ayında koronavirüs salgını nedeniyle uçuşların azalması ve ilgisizlik nedeniyle maliyetlerinin artması üzerine Ängelholm havalimanı ikinci bir duyuruya kadar kapatılmıştı.

Şimdi buna bir yenisi ekleniyor: Başkent Stockholm'de yer alan Bromma havalimanı ile ilgili yeni bir araştırma sonucunda havalimanının zarar ettiği ve kapatılması gerektiği belirtildi.

Swedavia: Ticari olarak Bromma'yı çalıştırmak uygun değil dedi.

Bölge havaalanı operatörü Swedavia tarafından yürütülen bir etki değerlendirmesine göre, artık Bromma Havaalanı'nın işletilmesi ticari olarak doğru olmadığı belirtildi.

Bununla birlikte, analizi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'na sunan Swedavia'ya göre erken bir çözüm siyasi bir karar olacaktır denildi.

Swedavia CEO'su Jonas Abrahamsson, covid-19 salgındaki havacılık piyasası krizi benzersiz dedi.

Hazırlanan raporda: "Bromma, düşük trafik hacimleri nedeniyle uzun bir süre için kapasite fazlası verecektir. Bunun maliyeti uzun vadede yolcular ve halihazırda yara almış olan havayolları tarafından karşılanacak ve bunu mümkün görmüyoruz" denildi.

Swedavia Yönetim Kurulu Başkanı Åke Svensson da bunun Bromma'yı erken kapatmaya yönelik siyasi bir karar olduğunu ve bunun "akılda daha geniş bir toplumsal bakış açısıyla alınması gerektiğini" vurguladı.

Ancak devlet sahibi tarafından yaptırılan etki değerlendirmesinin sonucu açıktır.

Svensson basın açıklamasında, "Stockholm bölgesindeki hava trafiğinin Stockholm Arlanda Havaalanına birleştirilmesi mümkündür" diye yazdı.

Svensson, Bromma Havalimanı'nın erken kapatılmasının ön şartı, Arlanda'nın toplumun ihtiyaçları doğrultusunda uzun vadeli kalkınma koşullarına sahip olmasıdır.

Swedavia'nın analizine göre, Bromma'daki ticari hava trafiğinin kısa vadede Arlanda'da önemli altyapı yatırımları olmadan mümkün olabilecek ve uzun vadede ise, Bromma'nın kapanıp kapanmamasına bakılmaksızın, başka bir pist olarak Arlanda'da daha fazla yatırım yapılması gerekiyor.

Editör: İsveç Gündemi