Aftonbladet haberine göre, Stockholm Ticaret Odası'nın ürettiği yeni hesaplamalarla kışın elektrik maliyetleri üç katına çıkacağını gösteriyor.

Konuya ilişkin, baş Ekonomist Stefan Westerberg, "birçok insanın şok olacağını düşünüyorum" dedi.

İsveçliler elektrikteki fiyat şokuyla karşı karşıya. Kış ayları cüzdan için zifiri karanlık görünüyor. 

Belediye elektrik şirketi Varberg Energi, müşterilerine 50.000 kron biriktirmelerini veya kışın elektrik maliyetlerini karşılamak için kredi almalarını tavsiye ediyor.

"Birçoğu için çok zor olacak. Hanelerin tarihsel olarak karamsar olduklarını çeşitli araştırmalarda görüyoruz" diyen Stefan Westerberg, mali durum ve özellikle vatandaşın cüzdanına yansıyacak maliyet konularında son derece karamsar olduklarını söyledi.

İsveç'in güney bölgesinde kış için ev elektrik faturaları üzerinde hesaplamalar yapan Stockholm Ticaret Odası'nda baş ekonomisti Stefan Westerberg: "Elektrik fiyatının gelecekte nasıl olacağına ilişkin fiyatı belirleyen mevcut vadeli fiyatları hesapladık. Elektrik faturalarının ve maliyetlerinin kışın aşırı olacağı sonucuna vardık" dedi.

Hesaplamalar, yılda 20.000 kilovat saat tüketen ortalama bir müstakil ev veya villa için - Ekim 2022 - Mart 2023 - kış yarı yılı için yapılmıştır.

Elektrik fiyat aralığı 3. bölge: Kışın yarı yılı için 85.000 SEK civarında elektrik faturası - ayda 14.165 SEK'e eşdeğer görülüyor.

Elektrik fiyat aralığı  4. bölge: Kış yarı yılı için yaklaşık 95.000 SEK elektrik faturası - ayda 15.835 SEK'e eşdeğer görülüyor.

Ticaret Odası vergi, şebeke ücretleri ve KDV'yi dahil ederek hesaplama yaptığını belirtti.

Tahmin daha sonra geçen kış yarı yılındaki fiyatlar ile karşılaştırıldı. Fiyatlar hesaplamalarda öngörüldüğü gibi olursa, farklar vatandaşı şok edebilir.

Diğer şeylerin yanı sıra Stockholm'ü içeren elektrik fiyat alanı 3'te fark 54.000 SEK olarak görülüyor.

Elektrik fiyat alanı 4'te, güneyde, fark 61.000 SEK olarak hesaplandı.

Stefan Westerberg, fiyatların doğru olduğunu düşünürsek, bu kış elektrik faturalarını gören birçok insanın şok olacağını düşünüyorum dedi.

Evlerdeki elektrik maliyetlerine dair tablo karamsarlaşırken, ülkedeki birçok üretici de artan maliyetler nedeniyle zorluk çektiğini ve ön alınamazsa çok sayıda üreticinin üretimi durdurabileceği tartışılıyor.

Editör: İsveç Gündemi