"Enflasyon, ekonomik çalkantı ve artan faiz oranları İsveç'te konut fiyatlarının düşmesine neden oldu." diyen bakan Andreas Carlson, endişeli ve diğer şeylerin yanı sıra, daha fazla evin inşa edilebilmesi için inşaat ruhsatı kurallarını basitleştirmek istediklerini ifade etti.

Andreas Carlson Ekonomi Ajansı'na  yaptığı değerlendirmede "Konut piyasasındaki durum endişe verici, çünkü piyasada hareketliliğin azalmasına ve tüketimin azalmasına neden olabilir" dedi.

Nisan ayındaki zirveden bu yana, konut fiyatları yüzde 11 düştü ve son istatistikler, en büyük düşüşün büyük şehirlerde olduğunu gösteriyor.

"Birçoğunun ekonomik durumu ve konut piyasasını çevreleyen tüm durum hakkında endişe duyduğunu anlıyorum" ifadeleri kullanan Andreas Carlson, hükümetin bunu çok yakından takip ettiğini ve bunun etkilerini analiz edip ardından önlemleri uygulayacağız" dedi.

Ancak konut piyasasında ne zaman daha iyi bir durum görebileceğimiz konusunda herhangi bir tarih vermek istemedi.

Durgunluk etkisi

Bazı ekonomistler, İsveç konut piyasasının işlevsiz olduğuna dikkat çekilirken, bakan bu konuda ekonomistlerle kısmen aynı fikirde olduğunu belirtti.

"Bugün birçok genç için konut piyasasına girmek zor ve bunu değiştirmek zorundayız" ifadeleri kullanan Andreas Carlson, diğer şeylerin yanı sıra düzenlemelerde bazı basitleştirmeler yapmamız gerekiyor dedi.

Bakana göre, daha fazla konut inşa edilebilmesi için yapı ruhsatı almayı kolaylaştırmak için yapı ruhsatı kurallarının revize edilmesi gerekiyor.

Ancak Mäklarsamfundet CEO'su Jonas Rosén'e göre konut inşaatı gerçekten önemli, ancak ona göre konut sorununu çözmek için birkaç başka önlem daha gerekiyor.

- Örneğin, gözden geçirilmesi gereken kredi kısıtlamaları ve sermaye kazançları vergileriyle ilgili olabilir, diyor.

SBAB'nin baş ekonomisti Robert Boije, İsveç konut piyasasının işlevsiz olacağı konusunda farklı düşünüyor.

Robert Boije, "İlk ke ev sahibi olacaklar için durum zor, ancak nüfus artışı ve inşaat oranı arasındaki korelasyon açısından, İsveç oldukça iyi durumda" diyerek, konut piyasası takibi noktasında İsveç'in ABD'den sonra dünya genelinde ikinci sırada olduğunu belirtti.

Geçen yıl itibarıyla ev alanlar, ayrıca enflasyon nedeniyle piyasada meydana gelen durgunluk sonucu fiyatların düşüşü ve konut kredilerindeki faiz oranlarının yükselmesiyle daha yüksek bedel ödüyor.

Piyasanın sert geri çekilmesiyle birlikte endişlerin derinleştiği ortamda hükümet çözüm üretmek için süreci takip ettiğini belirtti.

Editör: İsveç Gündemi